Štrudla sa čokoladom
Testo:
- 700 g mekog brašna (T-400)
- 1 kockica kvasca
- 350 ml mleka
- 70 g masti
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 3 žumanceta
- 1/3 kašičice soli
- 100 g suvog grožđa
Fil:
- 1,5 čaša (od 250 ml) brašna
- 1 čaša šećera
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 čaše mleka
- 3 kašike kakaoa
- 60 g mlevenog čokoladnog keksa (bilo kog)
- 150 g čokolade
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivi
- 1 kesica vanilinog šećera
Priprema
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno,
dodati viljuškom razmućenu mast, šećer, vanilin šećer, so, suvo grožđe
(prethodno potopljeno u rumu), žumanca i sa kvascem zamesiti testo.
Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Fil: U odgovarajuću posudu
pomešati brašno, šećer, ulje, mleko, kakao, keks, jaje, pecivo i vanilin
šećer. Žicom za mućenje sve sastojke sjediniti.
3. Nadošlo testo podeliti na dva
dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti u obliku pravougaonika.
Premazati sa polovinom fila i, preko fila, narendati pola čokolade.
Uviti u rolat. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, fila i
čokolade.
4. Uvijenu štrudlu staviti u pleh,
preko pek papira. Sačekati da testo naraste. Narasle štrudle premazati
mešavinom žumanceta i malo mleka. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Kada štrudla porumeni, pokriti je
alu folijom, smanjiti temperaturu na 160 i nastaviti sa pečenjem.
Posle, otprilike sat vremena (ukupnog pečenja), izvaditi štrudlu i
čačkalicom proveriti da li je pečena.
6. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti 1/2 sata da se prohladi. Isečite i probajte, jedan novi ukus štrudle.
Divna je štrudla, tvoja testa su uvek fenomenalna!
ОдговориИзбришиDubravka, izvini, ja uvek kasnim sa odgovorom na komentar. HVALA!!
ОдговориИзбриши