Štrudla sa čokoladom
Testo:
- 700 g mekog brašna (T-400)
 - 1 kockica kvasca
 - 350 ml mleka
 - 70 g masti
 - 100 g šećera
 - 1 kesica vanilinog šećera
 - 3 žumanceta
 - 1/3 kašičice soli
 - 100 g suvog grožđa
 
Fil:
- 1,5 čaša (od 250 ml) brašna
 - 1 čaša šećera
 - 1/2 čaše ulja
 - 1/2 čaše mleka
 - 3 kašike kakaoa
 - 60 g mlevenog čokoladnog keksa (bilo kog)
 - 150 g čokolade
 - 1 jaje
 - 1 kesica praška za pecivi
 - 1 kesica vanilinog šećera
 
Priprema
      1. Testo: U toplom mleku, sa 
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, 
dodati viljuškom razmućenu mast, šećer, vanilin šećer, so, suvo grožđe 
(prethodno potopljeno u rumu), žumanca i sa kvascem zamesiti testo. 
Umešeno testo ostaviti da naraste.
     
    
      2. Fil: U odgovarajuću posudu 
pomešati brašno, šećer, ulje, mleko, kakao, keks, jaje, pecivo i vanilin 
šećer. Žicom za mućenje sve sastojke sjediniti.
     
    
      3. Nadošlo testo podeliti na dva 
dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti u obliku pravougaonika. 
Premazati sa polovinom fila i, preko fila, narendati pola čokolade. 
Uviti u rolat. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, fila i 
čokolade.
     
    
4. Uvijenu štrudlu staviti u pleh, 
preko pek papira. Sačekati da testo naraste. Narasle štrudle premazati 
mešavinom žumanceta i malo mleka. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. 
     
    
      5. Kada štrudla porumeni, pokriti je
 alu folijom, smanjiti temperaturu na 160 i nastaviti sa pečenjem. 
Posle, otprilike sat vremena (ukupnog pečenja), izvaditi štrudlu i 
čačkalicom proveriti da li je pečena.
     
    
      6. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti 1/2 sata da se prohladi. Isečite i probajte, jedan novi ukus štrudle.
     
    



Divna je štrudla, tvoja testa su uvek fenomenalna!
ОдговориИзбришиDubravka, izvini, ja uvek kasnim sa odgovorom na komentar. HVALA!!
ОдговориИзбриши