Pečeni krompir sa ruzmarinom, belim lukom...
Potrebno je :
- 1,5 kg krompira
- 100 ml ulja
- 2 kašike vinskog sirća
- 3 - 4 veća čena belog luka
- ruzmarin
- biber
- so
Priprema
1. Ovo je ideja slavnog Džejmi
Olivera.
Krompir očistiti i iseći na pola ili na četvrtine (zavisi od veličine
krompira). Staviti ga u dublju posudu, naliti vodu i kuvati, dok ne bude
polukuvan.
Uzeti odgovarajući pleh, na dno staviti pek papir, pa izručiti polukuvan
(i oceđen) krompir.
2. Krompir posoliti i pobiberiti, po
ukusu, pa preliti (kašičicom) po njemu pola količine ulja. Staviti ga
da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni - 30 minuta.
Izvaditi posudu sa krompirom, pa gnječilicom za pire pritisnuti malo
svaki krompir, da pukne.
3. U manju posudu sjediniti ostatak
ulja (50 ml), vinsko sirće, ruzmarin i čenove belog luka (beli luk ne
ljuštiti, samo ga pritisnuti viljuškom da pukne - količina belog luka i ruzmarina po ukusu).
Preko pritisnutog krompira preliti (kašičicom) pripremljenu smesu i
vratiti još, oko, 20 minuta.
4. Pečeni krompir izvaditi i poslužiti sa mesom i salatom, po želji.
Коментари
Постави коментар