Hleb sa začinima
Za testo:
- 1/2 kg brašna
- 1 kockica kvasca
- 250 ml tople vode
- 1 jaje
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica meda
- 1,5 kašičica soli
I još:
- 3 češnja sitno iseckanog belog luka
- 1/3 vezice sitno iseckane mirođije
- 1/3 vezice sitno iseckanog peršuna
- origana
- maslinovo ulje
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati
maslinovo ulje, jaje, so, med i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
Testo će biti malo mekše, nego što je za hleb, ali tako treba da bude.
Sa pobrašnjenim rukama oblikujte loptu, od testa i ostaviti da uskisne.
2. Kada testo udvostruči svoju
zapreminu prebaciti ga, na pobrašnjenu, radnu površinu. Razviti testo u
obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm, pa ga premazati maslinovim uljem.
Zatim po testu posuti sve navedene začine. Origano staviti, količinski,
po ukusu. Zaviti testo kao štrudlu i staviti u uzak, dobro podmazan
kalup za hleb (ja sam koristila kalup, vel. 30cm x 12cm x 8cm).
3. Ostaviti da naraste. Naraslo
testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i staviti da se peče,
na 190 C. Kada počne da rumeni smanjiti na 170 C, i ako je potrebno
prekriti hleb folijom, da ne izgori.
4. Pečeni hleb izvaditi, umotati u krpu i ostaviti da se prohladi. Uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар