Čokolada, rum i višnje
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Za prelivanje kore:
- 100 ml soka (od isceđenih višanja)
- 100 g šećera
- 100 ml ruma
Za fil:
- 100 g Menaž čokolade
- 100 g krem sira
- 130 g omekšalog putera
- 200 g šećera u prahu
- 50 g kakaoa
- 180 g kisele pavlake (jedna čaša)
I još:
- 200 g čokoladnog šlag krema
- 200 g očišćenih višanja
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera,
umutiti u čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i penasto
umutiti. Pomešati brašno, kakao i pecivo, pa dodati u umućena jaja.
Kašikom dobro sjediniti. Uzeti pleh, veličine 35x20 cm, dobro ga
podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti. Sipati smesu i
staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni
kolač izvaditi iz rerne.
2. Dok se kolač peče, u manju
posudu, staviti sok od isceđenih višanja (ako nema tačno 100 ml, dodati
vodu), šećer i rum, pa staviti na šporet da se šećer otopi i da tečnost
provri.
3. Vrelim sokom prelivati, kašikom, toplu koru. Ostaviti da se kora ohladi.
4. Na hladnu koru rasporediti višnje, prethodno isceđene.
5. Fil: Čokoladu otopiti na pari i
ohladiti. Omekšali puter staviti u vanglicu, dodati šećer u prahu i
penasto umutiti. Dodati krem sir i sjediniti. Dodati kakao i čokoladu,
pa penasto umutiti. Na kraju dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti.
6. Premazati filom koru i ostaviti u frižider, na 15 minuta.
7. Krem šlag umutiti prema uputstvu i premazati preko fila, pa ukrasiti po želji.
8. Ostaviti da se krem i šlag stegnu, pa iseći i poslužiti.
Jako fina torta Verica! Sigurno je probam!
ОдговориИзбришиVeoma je ukusna. Sigurno će ti se dopasti.
ОдговориИзбриши