Pita sa kiselim kupusom
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za pitu
- 1 srednja glavica kiselog kupusa
- 2 struka praziluka
- 100 g obarenog pirinča
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
Priprema
1. Kiseli kupus iseckati sitno, kao
za salatu, i staviti ga da se dinsta, na zagrejanom ulju. Posuti
mlevenim biberom, po ukusu, i biozačinom, po potrebi (u zavisnosti
koliko je kupus slan). Na pola prženja ubaciti, sitno, iseckani praziluk
i dinstati dok kupus ne omekša.
2. Kada se kupus izdinstao, skloniti
posudu sa vatre i dodati, prethodno, obareni pirinač. Dobro promešati i
ostaviti da se smesa ohladi.
3. Kore podeliti na grupice od po
dve kore (ako su dosta tanke onda staviti po tri kore, za jedan rolat).
Uzeti jednu koru, raširiti je na kuhinjski sto, poprskati sa uljem,
preklopiti drugom korom i preko naneti deo fila. Saviti, jednu i drugu,
stranu kora malo ka sredini i umotati rolat. Rolat staviti u pleh, preko
pek papira.
4. Isti postupak ponoviti i sa
ostatkom kora i fila. Poređane rolate premazati mešavinom gazirane vode i
ulja, pa staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180
stepeni.
5. Kada pita porumeni izvaditi pleh
iz rerne, pitu poprskati vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da
se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар