Svinjsko meso u pikantnom sosu
Potrebno je:
- 700 g svinjskog mesa od buta
- 30 g brašna
- 50 ml ulja
- 50 g margarina
- suvi biljni začin
- biber
Sos:
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica ljubičastog luka
- 2 češnja belog luka
- 1 sveža zelena paprika
- 1/2 ljute sveže papričice
- 2 kašike pikantnog senfa
- 1 kašika koncetrata paradajza
- 100 ml belog vina
- 1 kašika limunovog soka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 žumance
- voda
- suvi biljni začin
- biber
Priprema
1. Meso oprati, dobro izbrisati (da se osuši), pa ga iseći na veće kockice.
2. U tiganj staviti ulje i margarin i
zagrejati. Isečeno meso posuti sa brašnom, dobro promešati i izručiti
na zagrejanu masnoću. Posuti sa začinima.
3. Naglo ga propržiti da samo malo porumeni, pa ga izvaditi u tanjir i držati na šporetu.
4. Sos: Crni i ljubičasti luk iseći
na rebarca, beli luk sitno iseckati, a papriku na krugove. Iseckano
povrće staviti u masnoću gde se pržilo meso. Posuti začinima, promešati i
dinstati da malo, povrće, omekša.
5. Vratiti meso u povrće, dodati senf, koncetrat paradajza, limunov sok i
dobro promešati. Naliti vrelu vodu da pokrije meso i nastaviti sa krčkanjem.
6. Krčkati dok ostane pola tečnosti, pa naliti belo vino i 100 ml vrele vode, promešati i nastaviti sa dinstanjem, još 10-ak min
7. Pavlaku za kuvanje umutiti sa
žumancetom i sipati u sos sa mesom. Dobro promešati, krčkati 2-3 minuta,
probati da li treba još začina i skloniti sa šporeta.
Poslužiti uz bareni pirinač ili uz krompir pire i, po mogućstvu, salatu
od kiselog kupusa.
Коментари
Постави коментар