Svinjsko meso u pikantnom sosu
Potrebno je:
- 700 g svinjskog mesa od buta
 - 30 g brašna
 - 50 ml ulja
 - 50 g margarina
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Sos:
- 1 glavica crnog luka
 - 1 glavica ljubičastog luka
 - 2 češnja belog luka
 - 1 sveža zelena paprika
 - 1/2 ljute sveže papričice
 - 2 kašike pikantnog senfa
 - 1 kašika koncetrata paradajza
 - 100 ml belog vina
 - 1 kašika limunovog soka
 - 100 ml pavlake za kuvanje
 - 1 žumance
 - voda
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Priprema
      1. Meso oprati, dobro izbrisati (da se osuši), pa ga iseći na veće kockice.
     
    
      2. U tiganj staviti ulje i margarin i
 zagrejati. Isečeno meso posuti sa brašnom, dobro promešati i izručiti 
na zagrejanu masnoću. Posuti sa začinima.
     
    
      3. Naglo ga propržiti da samo malo porumeni, pa ga izvaditi u tanjir i držati na šporetu.
     
    
      4. Sos: Crni i ljubičasti luk iseći 
na rebarca, beli luk sitno iseckati, a papriku na krugove. Iseckano 
povrće staviti u masnoću gde se pržilo meso. Posuti začinima, promešati i
 dinstati da malo, povrće, omekša.
     
    
      5. Vratiti meso u povrće, dodati senf, koncetrat paradajza, limunov sok i
dobro promešati. Naliti vrelu vodu da pokrije meso i nastaviti sa krčkanjem.
6. Krčkati dok ostane pola tečnosti, pa naliti belo vino i 100 ml vrele vode, promešati i nastaviti sa dinstanjem, još 10-ak min
7. Pavlaku za kuvanje umutiti sa 
žumancetom i sipati u sos sa mesom. Dobro promešati, krčkati 2-3 minuta,
 probati da li treba još začina i skloniti sa šporeta.
Poslužiti uz bareni pirinač ili uz krompir pire i, po mogućstvu, salatu 
od kiselog kupusa.
     
    



Коментари
Постави коментар