Čokoladni kroasani
Potrebno je:
- 800 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 5 kašika šećera
- 140 ml ulja
- 400 ml vode
- 1 kašičica soli
- 200 g čokolade
- 250 g maslaca (margarina)
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne
kašike šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje,
četiri kašike šećera, so i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo, da se
ne lepi za ruke. Zamešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti da
naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i
podeliti ga na dva, jednaka dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti
tanko, da bude u obliku kruga.
2. Preko, razvijenog, testa narendati 125 g maslaca (margarina), koji je prethodno bio u zamrzivaču.
3. Preko maslaca narendati 100 g čokolade.
4. Nafilovano testo uviti u rolat.
5. Rolat saviti u obliku puža.
6. Odmah razviti tanku koru, kružnog oblika. Razvijenu koru podeliti na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na pet trouglova.
Trouglove testa umotati u kiflice.
7. Isti postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa, maslaca i čokolade.
Pripremljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti, jedan sat, da narastu.
8. Narasle kiflice premazati
mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Čim kiflice porumene (brzo se ispeku)
izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se prohlade.
9. Ko voli mekše kiflice, prekriti
ih kuhinjskom krpom, čim se izvade iz rerne i ostaviti da se prohlade.
A, ko voli hrskavu korici, kiflice ne prekrivati.
Savet:
Kiflice sam pravila po receptu Jovane Đorđević, iz Aleksinca.
Коментари
Постави коментар