Čokoladni kroasani
Potrebno je:
- 800 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 5 kašika šećera
 - 140 ml ulja
 - 400 ml vode
 - 1 kašičica soli
 - 200 g čokolade
 - 250 g maslaca (margarina)
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne 
kašike šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, 
četiri kašike šećera, so i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo, da se 
ne lepi za ruke. Zamešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti da 
naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i 
podeliti ga na dva, jednaka dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti 
tanko, da bude u obliku kruga.
     
    
      2. Preko, razvijenog, testa narendati 125 g maslaca (margarina), koji je prethodno bio u zamrzivaču.
     
    
      3. Preko maslaca narendati 100 g čokolade.
     
    
      4. Nafilovano testo uviti u rolat.
     
    
      5. Rolat saviti u obliku puža.
     
    
      6. Odmah razviti tanku koru, kružnog oblika. Razvijenu koru podeliti na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na pet trouglova. 
Trouglove testa umotati u kiflice.
     
    
      7. Isti postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa, maslaca i čokolade. 
Pripremljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti, jedan sat, da narastu.
     
    
      8. Narasle kiflice premazati 
mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Čim kiflice porumene (brzo se ispeku) 
izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se prohlade.
     
    
      9. Ko voli mekše kiflice, prekriti 
ih kuhinjskom krpom, čim se izvade iz rerne i ostaviti da se prohlade. 
A, ko voli hrskavu korici, kiflice ne prekrivati.
     
    
     Savet:
    
     Kiflice sam pravila po receptu Jovane Đorđević, iz Aleksinca.
    



Коментари
Постави коментар