Trobojni hleb
Potrebno je:
- 450 g brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 3 kašike maslinovog ulja
 - 1,5 kašičica soli
 - 60 g suvog grožđa
 - 300 ml vode
 - 60 g očišćenog spanaća
 - 80 g očišćene cvekle
 
Priprema
      1. Očišćenu cveklu iseći na kocke i 
staviti je u nutribullet. Dodati 100 ml vode i izblendati. 
Očišćeni spanać staviti u nutribullet, dodati 100 ml vode i izblendati 
(spanać i cvekla mogu i da se prokuvaju u, datoj količini vode, da se 
stave u blender i umute).
     
    
      2. Brašno podeliti u tri posude, po 
150 g. U svaku posudu dodati po jednu kašičicu suvog kvasca, prstohvat 
šećera, po pola kašičice soli i po jednu kašiku maslinovog ulja.
     
    
      3. Uzeti prvu posudu sa brašnom i dodati 100 ml tople vode. Zamesiti, belo, testo.
Zatim, uzeti drugu posudu sa brašnom i dodati smesu sa spanaćem. Zamesiti, zeleno, testo.
Na kraju uzeti treću posudu sa brašnom, dodati suvo grožđe i smesu sa cveklom. Zamesiti, ljubičasto, testo.
     
    
      4. Ostaviti sva umešena testa da uskisnu. Zatim uzeti ljubičasto testo i razviti ga u pravougaonik
     
    
      5. Razvijeno testo uviti u rolat. Na
 isti način razviti i belo testo. Na belo testo staviti ljubičasti 
rolat, pa sve zajedno uviti u rolat.
     
    
      6. Na kraju razviti zeleno testo. Na
 njega staviti pripremljeni rolat (od ljubičastog i belog brašna) i, sve
 zajedno, uviti u rolat.
     
    
      7. Uzeti kalup za hleb (vel. 30 x 12
 x 8 cm) i dno prekriti pek papirom, a stranice dobro premazati uljem. 
Staviti rolat, od testa, i rukom ga pritisnuti, da se formira ravna 
površina.
     
    
      8. Ostaviti hleb da naraste. Narasli
 hleb premazati, četkicom, sa vrelom vodom, pa ga staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni hleb (probati 
čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne, pa ga premazati vodom, da 
bi korica omekšala. Izvaditi hleb iz kalupa i umotati ga u kuhinjsku 
krpu. Ostaviti hleb da se prohladi, pa ga poslužiti.
     
    
     Ovaj hleb, obavezno, da isprobate. Prvo, što je ukus fantastičan, a drugo, deluje veoma dekorativno.
    



Коментари
Постави коментар