Trobojni hleb
Potrebno je:
- 450 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičica soli
- 60 g suvog grožđa
- 300 ml vode
- 60 g očišćenog spanaća
- 80 g očišćene cvekle
Priprema
1. Očišćenu cveklu iseći na kocke i
staviti je u nutribullet. Dodati 100 ml vode i izblendati.
Očišćeni spanać staviti u nutribullet, dodati 100 ml vode i izblendati
(spanać i cvekla mogu i da se prokuvaju u, datoj količini vode, da se
stave u blender i umute).
2. Brašno podeliti u tri posude, po
150 g. U svaku posudu dodati po jednu kašičicu suvog kvasca, prstohvat
šećera, po pola kašičice soli i po jednu kašiku maslinovog ulja.
3. Uzeti prvu posudu sa brašnom i dodati 100 ml tople vode. Zamesiti, belo, testo.
Zatim, uzeti drugu posudu sa brašnom i dodati smesu sa spanaćem. Zamesiti, zeleno, testo.
Na kraju uzeti treću posudu sa brašnom, dodati suvo grožđe i smesu sa cveklom. Zamesiti, ljubičasto, testo.
4. Ostaviti sva umešena testa da uskisnu. Zatim uzeti ljubičasto testo i razviti ga u pravougaonik
5. Razvijeno testo uviti u rolat. Na
isti način razviti i belo testo. Na belo testo staviti ljubičasti
rolat, pa sve zajedno uviti u rolat.
6. Na kraju razviti zeleno testo. Na
njega staviti pripremljeni rolat (od ljubičastog i belog brašna) i, sve
zajedno, uviti u rolat.
7. Uzeti kalup za hleb (vel. 30 x 12
x 8 cm) i dno prekriti pek papirom, a stranice dobro premazati uljem.
Staviti rolat, od testa, i rukom ga pritisnuti, da se formira ravna
površina.
8. Ostaviti hleb da naraste. Narasli
hleb premazati, četkicom, sa vrelom vodom, pa ga staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni hleb (probati
čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne, pa ga premazati vodom, da
bi korica omekšala. Izvaditi hleb iz kalupa i umotati ga u kuhinjsku
krpu. Ostaviti hleb da se prohladi, pa ga poslužiti.
Ovaj hleb, obavezno, da isprobate. Prvo, što je ukus fantastičan, a drugo, deluje veoma dekorativno.
Коментари
Постави коментар