Hleb sa speltinim brašnom
Potrebno je:
- 200 g speltinog brašna
- 100 g ražanog brašna
- 50 g ječmenog brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mlevenog lana
- 1 kašika susama
- 1 kašika semenki od bundeve
- 1 kašičica limunovog soka
- 1/2 kockice kvasca
- 250 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica himalajske soli
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti speltino brašno,
ražano, brašno, ječmeno brašno, maslinovo ulje, mleveni lan, susam,
semenke bundeve, sok od limuna, so i, pripremljeni, kvasac.
2. Testo sjediniti kašikom (ne mesi se rukom). Dobro sjedinjeno testo ostaviti da udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Manji kalup za hleb (vel.
23x13x6cm) obložiti pek papirom. Naraslo testo, kašikom, staviti u
kalup, i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti testo u kalupu da naraste.
4. Kada je testo, u kalupu, naraslo
četkicom ga premazati, vrelom, vodom i staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
5. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz kalupa, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
6. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар