Milicine šam rolne
Potrebno je:
- 250 g lisnatog testa
 
Fil za šam rolne:
- 1 l mleka
 - 200 g šećera
 - 2 kesice vanilin šećera
 - 4 jajeta
 - 10 kašika brašna
 - 250 g maslaca
 - 1 kesica šlag krema od vanile
 
Preliv od malina:
- 150 g zamrznutih malina
 - 2 kašike šećera
 
Priprema
      1. Za vikend bila sam kod brata i 
sestre, u jednom malom, pitomom mestu, koje se zove Aleksandrovac 
(Župski). Ovo je recept, moje sestričine, Milice (koja ga je i 
napravila)  koji moram da podelim sa vama, jer je - fantastičan.
     
    
      2. Lisnato testo odmrznuti i, na 
pobrašnjenoj podlozi, razviti ga tanko. Iseći trake, širine 2 cm. Trake 
obmotati oko metalnih kalupa (blago premazanih uljem). Za šam rolne 
(moja sestričina, pošto nije imala kalupe, dosetila se i sama ih 
napravila. Naime, treba napraviti, od kartona, fišeke, pa ih obložiti 
alu folijom. Foliju premazati uljem i kalupi su gotovi).
     
    
      3. Kalupe poređati u pleh, preko pek papira i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. 
     
    
      4. Kada testo, blago, porumeni izvaditi ga iz rerne, prohladiti i skinuti sa kalupa. Ostaviti da se ohladi.
     
    
      5. Fil za šam rolne: Od 1 l mleka 
odvojiti 200 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom, staviti da provri. U
 vanglici umutiti penasto jaja, sa vanil šećerom. Dodati brašno, 
sjediniti, pa razrediti sa, odvojenim, mlekom. U provrelo mleko sipati 
umućenu smesu i skuvati krem. Ostaviti da se ohladi. 
     
    
      6. U ohlađeni krem dodati penasto 
umućeni maslac, pa dobro umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na kraju 
ubaciti umućeni šlag krem. 
     
    
      7. Dobijenim kremom, pomoću šprica za ukrašavanje, napuniti ispečene rolnice.
     
    
      8. Preliv sa malinama: Zamrznute 
maline, zajedno sa šećerom, staviti na šporet. Kuvati, uz povremeno 
mešanje, dok se smesa ne zgusne. Ohladiti preliv, pa ga preliti preko 
šam rolnica i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар