Štrudla sa makom, lešnicima, ...
Testo:
- 600 g brašna
- 180 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 150 g rastopljenog maslaca (margarina)
- 1 kockica kvasca
- 5 žumanaca
- 1,5 kašika ruma
- so
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera u prahu
- 3 kašike meda
- 1 kašika rastopljenog maslaca
- 100 g suvog grožđa
- 100 g mlevenih lešnika
- 50 ml amareto likera
- 1 limun (izrendana kora)
- 4 belanaca
- 50 ml mleka
Za premazivanje štrudle:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema
1. Testo: U mleko staviti jednu
kašiku šećera i zagrejati ga. U toplom mleku podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati četiri kašike šećera, žumanca, rum,
prstohvat soli, rastopljeni, i malo prohlađen, maslac i pripremljeni
kvasac. Zamesiti testo, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da
udvostruči, svoju, zapreminu.
2. Fil: U dublju posudu staviti mak,
dodati šećer u prahu, med, kašiku rastopljenog maslaca, mleko, amareto
liker, izrendanu koricu limuna, mlevene lešnike i suvo grožđe, koje je
odstojalo, potopljeno, u malo ruma (suvo grožđe dodati, zajedno, sa
rumom, u kome je bilo potopljeno. Ja sam suvo grožđe prelila sa tri
kašike ruma). Belanca umutiti žicom, za mućenje, ali da ostanu penasta.
Umućena belanca dodati u fil sa makom, i dobro, sve, sjediniti.
3. Uskislo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na tri, jednaka, dela.
Uzeti prvi deo testa i razviti ga tanko, u obliku pravougaonika. Testo
premazati jednom trećinom fila (da vas ne brine što je fil, dosta,
lepljiv, takav i treba da bude) i uviti ga u rolat. Krajeve uvući unutar
rolata, da ne bi fil iscureo, prilikom pečenja.
4. Isti postupak ponoviti sa
ostatkom testa i fila.
Rolate poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu. Narasle
rolate premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Kada štrudla dobije rumenu boju,
prekriti je alu folijom i nastaviti pečenje . Pečenu štrudlu (probati
čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom
krpom i ostaviti da se prohladi.
Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće, debljine 2cm i poslužiti. Ko želi
može štrudlu posuti šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар