Štrudla sa makom, lešnicima, ...
Testo:
- 600 g brašna
 - 180 ml mleka
 - 5 kašika šećera
 - 150 g rastopljenog maslaca (margarina)
 - 1 kockica kvasca
 - 5 žumanaca
 - 1,5 kašika ruma
 - so
 
Fil:
- 400 g mlevenog maka
 - 150 g šećera u prahu
 - 3 kašike meda
 - 1 kašika rastopljenog maslaca
 - 100 g suvog grožđa
 - 100 g mlevenih lešnika
 - 50 ml amareto likera
 - 1 limun (izrendana kora)
 - 4 belanaca
 - 50 ml mleka
 
Za premazivanje štrudle:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 
Priprema
      1. Testo: U mleko staviti jednu 
kašiku šećera i zagrejati ga. U toplom mleku podići kvasac. 
U vanglicu staviti brašno, dodati četiri kašike šećera, žumanca, rum, 
prstohvat soli, rastopljeni, i malo prohlađen, maslac i pripremljeni 
kvasac. Zamesiti testo, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da 
udvostruči, svoju, zapreminu.
     
    
      2. Fil: U dublju posudu staviti mak,
 dodati šećer u prahu, med, kašiku rastopljenog maslaca, mleko, amareto 
liker, izrendanu koricu limuna, mlevene lešnike i suvo grožđe, koje je 
odstojalo, potopljeno, u malo ruma (suvo grožđe dodati, zajedno, sa 
rumom, u kome je bilo potopljeno. Ja sam suvo grožđe prelila sa tri 
kašike ruma). Belanca umutiti žicom, za mućenje, ali da ostanu penasta. 
Umućena belanca dodati u fil sa makom, i dobro, sve, sjediniti.
     
    
      3. Uskislo testo prebaciti na, 
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. 
Uzeti prvi deo testa i razviti ga tanko, u obliku pravougaonika. Testo 
premazati jednom trećinom fila (da vas ne brine što je fil, dosta, 
lepljiv, takav i treba da bude) i uviti ga u rolat. Krajeve uvući unutar
 rolata, da ne bi fil iscureo, prilikom pečenja.
     
    
      4. Isti postupak ponoviti sa 
ostatkom testa i fila. 
Rolate poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu. Narasle 
rolate premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u
 prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. 
     
    
      5. Kada štrudla dobije rumenu boju, 
prekriti je alu folijom i nastaviti pečenje . Pečenu štrudlu (probati 
čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom 
krpom i ostaviti da se prohladi. 
Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće, debljine 2cm i poslužiti. Ko želi 
može štrudlu posuti šećerom u prahu.
     
    



Коментари
Постави коментар