Čokoladna alva
Potrebno je:
- 130 g maslaca
 - 1 čaša (od 180 g) griza
 - 3 čaše vode
 - 1,5 čaša šećera
 - 100 g Menaž čokolade
 - 50 g iseckanih oraha
 
I još:
- kokos
 
Priprema
      1. U manju šerpicu sipati vodu, 
dodati šećer i staviti da se skuva sirup. Od momenta ključanja kuvati 10
 minuta i skloniti sa vatre. 
     
    
      2. U drugu šerpicu staviti maslac da
 se rastopi. U rastopljeni maslac dodati griz i pržiti, na tihoj 
temperaturi, dok griz ne dobije zlatno - rumenu boju. 
     
    
      3. U upženi griz sipati šećerni 
sirup, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati, uz neprestano mešanje, dok 
se ne dobije gusta, lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta i dodati 
iseckane orahe. Dobro promešati.
     
    
      4. Uzeti četvrtastu posudu, vel. 
34x34 cm, posuti, obilno, po dnu kokosom (ili prekriti pek papirom, da 
se ne zalepi za dno) i izručiti pripremljenu alvu.  Ravnomerno je 
rasporediti. Po površini posuti kokosom i ostaviti na sobnoj temperaturi
 da se prohladi, pa je staviti u frižider, najmanje 4-5 sati. Zatim alvu
 iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар