Čokoladna alva
Potrebno je:
- 130 g maslaca
- 1 čaša (od 180 g) griza
- 3 čaše vode
- 1,5 čaša šećera
- 100 g Menaž čokolade
- 50 g iseckanih oraha
I još:
- kokos
Priprema
1. U manju šerpicu sipati vodu,
dodati šećer i staviti da se skuva sirup. Od momenta ključanja kuvati 10
minuta i skloniti sa vatre.
2. U drugu šerpicu staviti maslac da
se rastopi. U rastopljeni maslac dodati griz i pržiti, na tihoj
temperaturi, dok griz ne dobije zlatno - rumenu boju.
3. U upženi griz sipati šećerni
sirup, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati, uz neprestano mešanje, dok
se ne dobije gusta, lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta i dodati
iseckane orahe. Dobro promešati.
4. Uzeti četvrtastu posudu, vel.
34x34 cm, posuti, obilno, po dnu kokosom (ili prekriti pek papirom, da
se ne zalepi za dno) i izručiti pripremljenu alvu. Ravnomerno je
rasporediti. Po površini posuti kokosom i ostaviti na sobnoj temperaturi
da se prohladi, pa je staviti u frižider, najmanje 4-5 sati. Zatim alvu
iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар