Pita od starog hleba
Potrebno je:
- 1 vekna starog hleba (1/2 kg)
 
Za preliv:
- 5 jaja
 - 1 čaša jogurta (180 ml)
 - 2 čaše mleka
 - 1 čaša kisele vode
 - 1 čaša ulja
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/2 kg sitnog sira
 - so
 
Za fil:
- 200 g šampinjona
 - 300 g stišnjene šunke
 - maslac
 
Za premazivanje po vrhu:
- 1 jaje
 - 1 čaša kisele pavlake
 - 1 čaša jogurta (180 ml)
 - so
 
Priprema:
      1. Hleb iseći na male kockice (ja 
sam krišku hleba isekala uzdužno na 4 dela, pa potom na sitne kockice, 
otprilike 2x2 cm ). Isečeni hleb staviti u dublju posudu. 
     
    
      2. Šampinjone iseći sitno i staviti 
da se dinstaju, na malo maslaca. Posoliti vrlo malo. Šunku iseći na 
kockice (ja sam imala šunku, a može da se koristi šta god imate od 
suhomesnatog). Pri kraju dinstanja šampinjona, dodati iseckano 
suhomesnato i dinstati, oko, pet minuta, zajedno sa pečurkama. Ostaviti 
da se prohladi.
     
    
      3. Preliv: Jaja razbiti u dublju 
posudu, posoliti sa kašičicom soli i umutiti žicom za mućenje. Ne treba 
vam mikser. Dodati jogurt, mleko, kiselu vodu, ulje i pecivo. Sjediniti 
smesu žicom za mućenje. Na kraju dodati sir i sve sjediniti. Preliti 
preko iseckanog hleba i dobro, rukama, izmešati. Ostaviti da odstoji pet
 minuta. 
     
    
      4. Uzeti pleh, vel. 37x23 cm, i 
dobro ga podmazati maslacem. Staviti pola smese natopljenog hleba. 
Poravnati, pa preko izručiti dinstane šampinjone sa šunkom. Takođe 
poravnati, pa staviti drugu polovinu natopljenog hleba. Sve lepo 
utapkati, da bude ravna kora.
     
    
      5. Za premazivanje umutiti jaje, pa 
dodati kiselu pavlaku i jogurt. Posoliti sa kašičicom soli. Kašikom 
ravnomerno naneti na pitu. Ostaviti da odstoji, dok se rerna ne ugreje 
na 190 C. Staviti da se peče.
     
    
      6. Pitu peći dok ne porumeni. 
Izvaditi je i ostaviti da se prohladi. Iseći na kocke i poslužiti sa 
jogurtom, kiselim mlekom ili nekom salatom. Probajte, jer bilo koga da 
poslužite ne može pogoditi da je u pitanju stari hleb, jer se dobija 
jako ukusna pita.
     
    



Коментари
Постави коментар