Gulaš
Potrebno je:
- 500 g svinjskog mesa od plećke
- 3 srednje glavice crnog luka
- 1 kockica celera
- 3 srednja krompira
- 3 srednje šargarepe
- 2 sveže zelene paprike
- 1 ljuta papričica
- 2 srednja paradajza
- 100 ml pasiranog paradajza
- 200 ml crnog vina
- 1/2 kašike šećera
- 2 lovorova lista
- 600 ml vode
- 2 kockice za juneću supu
- 1 kašika gustina
- 3 čena belog luka
- biber
- biozačin
- ulje
Priprema:
1. Svinjsko meso iseći na kockice.
Staviti ulje u dublju posudu, dodati isečeno meso, posuti sa biozačinom i
biberom (po ukusu) i staviti da se dinsta.
2. Crni luk iseći na polukrugove, a šargarepu, celer i beli luk iseći na kockice.
3. Kada meso pobeli ubaciti isečeno
povrće, zajedno sa lovorovim listom. Promešati, poklopiti i nastaviti sa
dinstanjem, oko 10 minuta.
4. Zatim sipati crno vino, promešati i nastaviti sa dinstanjem.
5. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice, kao i slatku i ljutu papriku.
6. Pripremljeno povrće ubaciti u
gulaš, dodati 200 ml supe (u provrelu vodu ubaciti kockice za supu i
ostaviti da se otope), šećer, poklopiti i dinstati 10-ak minuta, pa ubaciti, na kockice, isečeni krompir, promešati i nastaviti sa dinstanjem dok meso i povrće, potpuno ne omekšaju.
7. Naliti sa ostatkom supe, kojoj je dodat gustin, rastvoren u malo hladne vode.
8. Probati da li treba dodati još začina i jelo krčkati, na tihoj temperaturi, dok se sos ne zgusne.
9. Poslužiti sa domaćim hlebom i salatom, po želji.
Коментари
Постави коментар