Milka torta
Kore:
- 12 belanaca
 - 12 kašika šećera
 - 180 g pečenih, mlevenih, lešnika
 - 3 kašike brašna
 - 3 kašičice praška za pecivo
 
Fil:
- 12 žumanaca
 - 200 g šećera
 - 3 kašike brašna
 - 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 1 l mleka
 - 200 g Milka čokolade sa iseckanim lešnicima
 - 200 g bele Milka čokolade
 - 250 g margarina
 
... i još:
- 400 g čokoladnog šlag krema
 - 300 ml kisele vode
 - čokoladno mleko
 
Čokoladni preliv:
- 200 g slatke pavlake
 - 200 g čokolade
 
Priprema:
      1. Kore: Od navedene količine 
materijala za kore, ispeći tri kore. 
Za jednu koru je potrebno : 4 belanaca, 
4 kašike šećera, 60 g mlevenih lešnika (prethodno ispečenih i 
oljuštenih), 1 kašika brašna i 1 kašičica praška za pecivo.
Belanca staviti u dublju posudu i početi sa mućenjem, uz postepeno 
dodavanje šećera. Kada se belanca umute u čvrsti šam dodati mlevene 
lešnike i sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i peciva, pa, 
kašikom, dobro sjediniti.
     
    
      2. Uzeti pleh, vel. 37x27cm, i dno 
pleha obložiti pek papirom. Sipati umućenu smesu, poravnati i staviti da
 se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu koricu, 
zajedno sa papirom, izvaditi i ostaviti da se ohladi. Na isti način 
umutiti i ispeći još dve korice.
     
    
      3. Fil: Od 1 l mleka odvojiti 400 
ml, a ostatak staviti, u dublju posudu, da provri. Žumanca staviti u 
vanglicu, dodati šećer i penasto umutiti. Zatim dodati brašno i puding 
od vanile, pa sjediniti. Sjedinjenu smesu razrediti sa, odvojenih, 400 
ml mleka.
     
    
      4. Provrelo mleko, polako, sipati u 
smesu sa žumancima, uz neprestano mućenje. Vratiti smesu na šporet i 
skuvati, gusti, krem. Krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se 
prohladi. 
     
    
      5. Obe vrste milka čokolade iseckati
 na kockice. Prohlađeni fil podeliti na pola. U jednu polovinu fila 
dodati iseckanu čokoladu sa lešnicima a u drugu polovinu fila dodati 
iseckanu belu čokoladu. Ostaviti da se fil, potpuno, ohladi.
     
    
      6. Omekšali margarin penasto umutiti, pa po pola, umućenog, margarina dodati u jedan i drugi fil. Dobro sjediniti.
     
    
      7. Staviti prvu koricu na plato, pa 
je poprskati čokoladnim mlekom. Preko staviti trećinu smeđeg fila, pa 
preko trećinu žutog fila. Zatim staviti drugu koricu, poprskati je sa 
čokoladnim mlekom, pa rasporediti drugu trećinu smeđeg fila, pa preko 
njega drugu trećinu žutog fila. Na kraju staviti treću koricu, poprskati
 je sa čokoladnim mlekom i ponoviti postupak filovanja.
     
    
      8. Šlag krem, čvrsto, umutiti. Sa 
šlagom premazati ivice torte i napraviti na krajevima rub, da može, 
zadnja kora, da se prelije čokoladnim prelivom.
     
    
      9. Čokoladni preliv: 200 ml slatke 
pavlake staviti da se zagreje, ali da ne provri. U drugu šerpicu 
izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku preliti preko izlomljene čokolade i 
mešati da se čokolada rastopi (ako je potrebno vratiti na šporet, na 
tihu temperaturu). Rastopljenu čokoladu mešati 1-2 minuta, pa preliti 
preko korice.
     
    
      10. Ostaviti tortu u frižider, pa je narednog dana poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар