Milka torta
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 180 g pečenih, mlevenih, lešnika
- 3 kašike brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
Fil:
- 12 žumanaca
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 1 l mleka
- 200 g Milka čokolade sa iseckanim lešnicima
- 200 g bele Milka čokolade
- 250 g margarina
... i još:
- 400 g čokoladnog šlag krema
- 300 ml kisele vode
- čokoladno mleko
Čokoladni preliv:
- 200 g slatke pavlake
- 200 g čokolade
Priprema:
1. Kore: Od navedene količine
materijala za kore, ispeći tri kore.
Za jednu koru je potrebno : 4 belanaca,
4 kašike šećera, 60 g mlevenih lešnika (prethodno ispečenih i
oljuštenih), 1 kašika brašna i 1 kašičica praška za pecivo.
Belanca staviti u dublju posudu i početi sa mućenjem, uz postepeno
dodavanje šećera. Kada se belanca umute u čvrsti šam dodati mlevene
lešnike i sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i peciva, pa,
kašikom, dobro sjediniti.
2. Uzeti pleh, vel. 37x27cm, i dno
pleha obložiti pek papirom. Sipati umućenu smesu, poravnati i staviti da
se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu koricu,
zajedno sa papirom, izvaditi i ostaviti da se ohladi. Na isti način
umutiti i ispeći još dve korice.
3. Fil: Od 1 l mleka odvojiti 400
ml, a ostatak staviti, u dublju posudu, da provri. Žumanca staviti u
vanglicu, dodati šećer i penasto umutiti. Zatim dodati brašno i puding
od vanile, pa sjediniti. Sjedinjenu smesu razrediti sa, odvojenih, 400
ml mleka.
4. Provrelo mleko, polako, sipati u
smesu sa žumancima, uz neprestano mućenje. Vratiti smesu na šporet i
skuvati, gusti, krem. Krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se
prohladi.
5. Obe vrste milka čokolade iseckati
na kockice. Prohlađeni fil podeliti na pola. U jednu polovinu fila
dodati iseckanu čokoladu sa lešnicima a u drugu polovinu fila dodati
iseckanu belu čokoladu. Ostaviti da se fil, potpuno, ohladi.
6. Omekšali margarin penasto umutiti, pa po pola, umućenog, margarina dodati u jedan i drugi fil. Dobro sjediniti.
7. Staviti prvu koricu na plato, pa
je poprskati čokoladnim mlekom. Preko staviti trećinu smeđeg fila, pa
preko trećinu žutog fila. Zatim staviti drugu koricu, poprskati je sa
čokoladnim mlekom, pa rasporediti drugu trećinu smeđeg fila, pa preko
njega drugu trećinu žutog fila. Na kraju staviti treću koricu, poprskati
je sa čokoladnim mlekom i ponoviti postupak filovanja.
8. Šlag krem, čvrsto, umutiti. Sa
šlagom premazati ivice torte i napraviti na krajevima rub, da može,
zadnja kora, da se prelije čokoladnim prelivom.
9. Čokoladni preliv: 200 ml slatke
pavlake staviti da se zagreje, ali da ne provri. U drugu šerpicu
izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku preliti preko izlomljene čokolade i
mešati da se čokolada rastopi (ako je potrebno vratiti na šporet, na
tihu temperaturu). Rastopljenu čokoladu mešati 1-2 minuta, pa preliti
preko korice.
10. Ostaviti tortu u frižider, pa je narednog dana poslužiti.
Коментари
Постави коментар