Čokoladni kolač sa pijanim višnjama
Testo sa čokoladom:
- 100 g čokolade
- 125 g putera
- 50 g šećera
- 2 jajeta
- 120 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
- 1 prstohvat soli
Testo sa krem sirom:
- 300 g krem sira
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1/2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
...i još:
- 300 g očišćenih višanja
- 4 kašike likera od višanja
- 1/4 kašičice cimeta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika brašna
Glazura:
- 100 g čokolade
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 20 g putera
- 4 kašike soka, u kome su se marinirale višnje
Priprema:
1. Prvo pripremiti višnje. Očišćene
višnje staviti u manju ali dublju posudu i preliti ih sa likerom.
Promešati, pa ih posuti sa cimetom i šećerom. Ostaviti da odstoje pola
sata. Zatim ih staviti u cetku da se ocede.
2. Testo sa čokoladom: Čokoladu i
puter staviti na tihu vatru, i, uz neprestano mešanje, otopiti i, dobro,
sjediniti. Ostaviti da se prohladi.
3. Odvojiti belanca od žumanaca (od
dva jajeta), pa belanca, uz dodatak prstohvata soli, čvrsto umutiti.
Dodati šećer i mutiti da se šećer otopi. Zatim ubaciti žumanca i vanil
šećer, pa umutiti da se dobije penasta smesa. Sipati prohlađenu
čokoladu, umutiti, pa dodati mešavinu brašna i peciva. Sjediniti
mikserom, ali najmanjom brzinom.
Testo sa krem sirom: Krem sir umutiti sa šećerom i vanil šećerom, pa
dodati jaje i sjediniti.
4. Proceđene višnje posuti kašikom brašna i promešati.
5. Uzak kalup, vel. 30x12 cm,
obložiti pek papirom. Prvo sipati 1/3 čokoladnog testa i ravnomerno ga
rasporediti. Pošto je testo, jako, lepljivo poslužite se, osim kašike, i
vlažnim prstima. Preko čokoladnog testa sipati pola smese sa krem
sirom, pa poređati polovinu višanja. Zatim staviti drugu trećinu
čokoladnog testa, rasporediti ga, pa ga preliti sa ostatkom testa sa krem sirom.
6. Po površini poređati ostatak višanja i, malo, ih rukom pritisnuti da upadnu u testo.
7. Završavamo sa čokoladnim testom.
8. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada površina kolača porumeni, pokriti
alu folijom i peći, oko, 40 minuta. Probati čačkalicom da li je pečeno.
Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi u kalupu.
9. Prohlađeni kolač prevrnuti na plato za posluženje, tako da donja strana kolača sada bude na površini.
10. Glazura: U manju šerpicu izlomiti
čokoladu na kockice. Dodati iseckani puter i sok od mariniranih
višanja. Pavlaku za kuvanje staviti da se, dobro, ugreje, ali ne sme da
proključa. Vrelom pavlakom preliti smesu u šerpici i mešati da se svi
sastojci otope i sjedine. Ako treba vratiti malo na vatru, ali paziti da
ne provri.
Sa toplom glazurom preliti kolač po površini i premazati strane kolača.
11. Kada se glazura ohladi, na sobnoj temperaturi, kolač ostaviti u frižider, dok se glazura ne stegne. Zatim ga iseći na šnitove i poslužiti.
Коментари
Постави коментар