Krompir pljeskavice i piletina sa semenkama
Krompir pljeskavice:
- 1 kg krompira (sa ljuskom)
 - 100 g sitnog sira
 - 120 g kačkavalja
 - 2 jajeta
 - 180 g brašna
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 2 veća čena belog luka
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/2 vezice peršuna
 - nekoliko listića sveže nane
 - biber
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
Piletina sa semenkama:
- 4 pileća bataka sa karabatakom
 - senf
 - miks semenki
 - (susam, semenke suncokreta i bundeve)
 - biber
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
Priprema:
      1. Krompir pljeskavice: Krompir 
dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se skuva. Crni i beli luk 
staviti u secko i iseckati ga najsitnije. Isto uraditi sa kačkavaljem, 
peršunom i nanom.
     
    
      2. Skuvani krompir ostaviti da se 
ohladi, pa ga oljuštiti. Uzeti dublju vanglicu pa u nju staviti iseckani
 krompir, jaja, iseckani crni luk, beli luk, kao i kačkavalj sa 
začinskim biljem. Začiniti po ukusu.
     
    
      3. Na mikser postaviti žice za testo, pa dobro umutiti smesu. Dodati brašno sa pecivom, pa rukom sjediniti. 
     
    
      4. Vlažnim rukama formirati 
pljeskavice, uvaljati ih u brašno i ređati ih u posudu, koja je posuta 
brašnom (u jednom redu). Napravljene pljeskavice ostaviti u frižider, 
jedan sat.
     
    
      5. Ugrejati ulje, na srednjoj 
temperaturi i staviti pljeskavice da se prže. Pržene vaditi na kuhinjski
 papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa mesom, jogurtom 
ili samo sa salatom.
     
    
      6. Piletina sa semenkama:  Odvojiti 
batak od karabataka. Meso začiniti suvim biljnim začinom i biberom i 
ostaviti jedan sat u frižideru. Nakon toga ga staviti da se prži. 
Sipati, vrlo malo, vode i meso pržiti, na srednjoj temperaturi, dok ne 
dobije rumenu koricu. Prženo meso izvaditi u tanjir i ostaviti da se 
ohladi.
     
    
      7. Uključiti rernu da se ugreje, na 
180 stepeni. U dublju činiju staviti miks semenki. Dno pleha, u kome će 
se meso peći, pokriti pek papirom. 
     
    
      8. Svako parče mesa premazati 
senfom, pa ga dobro uvaljati u semenke. Poređati meso, sa semenkama, u 
pripremljeni pleh. Staviti, u zagrejanu rernu, da se zapeče, oko pola 
sata (vreme pečenja zavisi od rerne, jer svaka rerna ne peče isto). 
     
    
      9. Izvaditi meso i, u mom slučaju, 
poslužiti sa krompir pljeskavicama i salatom od ljubičastog i običnog 
kupusa, rendane šargarepe i krastavaca. I, naravno, uz Staropramen. 
Živeli!
     
    



Коментари
Постави коментар