Pljeskavice sa tikvicama i sirom
Potrebno je :
- 1 veća tikvica
- 1 glavica crnog luka
- 3 češnja belog luka
- 4 kašika prezli
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- 150 g sira
- 2 kašičice aleve paprike
- 5 kašika ulja
- biozačin
- biber
- so
Priprema:
1. Tikvicu oljuštiti i izrendati na
krupnoj strani rendeta. Posoliti sa jednom, malom, kašičisom soli,
promešati i ostaviti, da tikvica otpusti vodu. Posle 10-ak minuta,
rukom, iscediti tikvicu.
2. U dublju posudu staviti isceđenu
tikvicu, pa dodati sitno iseckani crni i beli luk, jaje, pecivo, prezle
ulje, sitno izmrvljeni sir, alevu papriku, biber i biozačin (paziti ako
je sir slan, da se ne presoli).
3. Viljuškom sve sjediniti. Masa
treba da bude malo mekša, zato što se uzima kašikom. Naime, zagrejati
ulje, pa kašikom (prethodno se umoči u ulje) se zahvati pripremljena
masa i stavi u ulje. Malo se kašikom pritisne, formirajući pljeskavice.
4. Pržiti dok jedna strana porumeni,
pa pažljivo (velikom rešetkastom kašikom) okrenuti na drugu stranu. Da
vas ne buni što su mekane dok se preokreću, kada se i druga strana
isprži one očvrsnu.
5. Vaditi ih na kuhinjski papir, da papir upije višak masnoće. Poslužiti uz salatu, sa mladim krompirićima.
Коментари
Постави коментар