Čarapanke
Za testo:
- 700 g brašna (T-400)
- 3 jajeta
- 1 belance
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 čaša jogurta (180 ml)
- 80 ml vode
- 1 kockica kockica kvasca
Za fil:
- nutela ili
- sitan sir
I još:
- 200 g margarina
- šećer u prahu
Priprema:
1Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja,
belance (žumance ostaviti za premazivanje testa), jogurt, so, šećer i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Dodavati po malo brašna i testo
mesiti, oko, pet minuta. Umešeno testo ostaviti da naraste. Naraslo
testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na deset
delova. Od svakog dela napraviti lopticu testa.
2. Svaku lopticu testa razvući, veličine manjeg tanjira.
3. Uzeti jedan razvučeni krug testa, staviti ga na radnu površinu i preko narendati malo margarina (prethodno zamrznutog).
4. Preko staviti drugi deo testa, narendati margarin i tako raditi do kraja. Preko zadnje kore ne rendati margarin.
5. Razviti veliku koru u obliku
pravougaonika, debljine 0,5 cm. Iseći krajeve kore, (koje takođe
ispečete), da bi razvijena kora imala što pravilniji oblik. Zatim iseći
koru na veće šnitove, uzdužno, i jedanput preseći poprečno. Moja
veličina isečenog testa je bila 5x17 cm. Svaki isečeni deo zaseći po
sredini (ne do kraja, samo zaseći).
6. Isečeno testo poređati u pleh,
preko pek papira. Ostaviti ga, malo, da naraste, premazati ga mešavinom
žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj
rerni, na 180 C.
7. Ispečeno testo izvaditi da se malo prohladi, pa ga puniti (u rasečeni deo) nutelom ili sirom. Ako stavljate nutelu prvo testo posuti šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар