Hleb sa speltinim i ječmenim brašnom
Potrebno je:
- 340 g speltinog brašna
 - 160 g ječmenog brašna
 - 2 kašičice himalajske soli
 - 2 kašičice smeđeg šećera
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 400 ml jogurta (0,5%mm)
 
Priprema:
      1. Jogurt sipati u dublju posudu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu, dok se spreme ostali sastojci. 
     
    
      2. U vanglicu staviti speltino i 
ječmeno brašno, dodati so, šećer, prašak za pecivo, pa promešati. Zatim 
sipati maslinovo ulje i jogurt, sa sodom bikarbonom. Zamesiti testo 
(testo je, jako, lepljivo, ali tako i treba da bude).
     
    
      3. Dno tepsije, vel. 26 cm, prekriti
 pek papirom, a stranice premazati maslacem (margarinom). Papir 
premazati, malo, maslacem. U pripremljenu tepsiju prebaciti testo, pa ga
 vlažnim rukama, ravnomerno, rasporediti. Prekriti testo kuhinjskom 
krpom i ostaviti da se odmori, dok se rerna ne zagreje na 170 stepeni.
     
    
      4. Kada se rerna zagrejala, hleb 
premazati mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti da se peče. Pečeni hleb 
izvaditi, ponovo ga premazati mešavinom ulja i vode. Prekriti kuhinjskom
 krpom i ostaviti pet minuta, da odstoji u tepsiji, zatim ga izvaditi iz
 tepsije, skloniti pek papir i umotati u kuhinjsku krpu, da se ohladi, 
pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар