Pita sa mesom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
 
Za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
 - 1 veći praziluk
 - 1/2 čaše kisele pavlake
 - 2 jajeta
 - 1 kesica praška za pecivo
 - biber
 - suvi biljni začin
 
Za preliv:
- 3 jajeta
 - 1/2 čaše kisele pavlake
 - 1 čaša (od kisele pavlake) kisele vode
 - 1/2 kašičice soli
 
I još:
- 200 ml ulja (za premazivanje kora i za preliv)
 
Priprema:
      1. Praziluk iseckati sitno i na malo
 ulja ga propržiti. Kada malo omekša dodati mleveno meso i sve zajedno 
dinstati. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, pa nastaviti prženje, 
dok masa ne ostane potpuno suva. Ostaviti da se ohladi.
     
    
      2. Odvojiti žumanca od belanaca. U 
hladnu smesu, sa mesom, ubaciti pola čaše kisele pavlake, pecivo i 
žumanca. Sve, varjačom, sjediniti.
     
    
      3. Odvojena belanca, samo, blago umutiti, pa dodati u fil.
     
    
      4. Kore raširiti na radnoj površini.
 Uzeti pleh (vel. 24x40 cm) i prema njemu iseći kore (ostatke, od 
isečenih kora, takođe ređati u pleh, između celih kora). Isečene kore 
podeliti na tri dela. Pleh podmazati uljem (od 200 ml) i početi sa 
ređanjem kora. Staviti prvu trećinu kora i svaku premazati (četkicom) 
uljem. 
     
    
      5. Posle prve trećine poređanih kora
 rasporediti pola fila sa mesom. Nastaviti sa ređanjem druge trećine 
kora, (a između ređati parčiće kora, koji su ostali kada smo isekli 
kore, prema dnu pleha, gde će se ređati), svaku premazivati sa uljem, pa
 staviti ostatak fila. Poređati i zadnju trećinu kora. Tako poređanu 
pitu iseći na kocke. Ostatak ulja, dobro, zagrejati, pa preliti po 
isečenim ivicama.
     
    
      6. Preliv: Odvojiti belanca od 
žumanaca, pa ih, sa dodatkom pola kašičice soli, čvrsto umutiti. Dodati 
žumanca i penasto umutiti, zatim dodati drugu polovinu kisele pavlake i 
čašu kisele vode. Sjediniti, pa preliti preko isečene pite.
     
    
      7. Sačekati pola sata da pita upije 
tečnost. Rernu zagrejati na 180 C. Posle pola sata pitu prekriti 
alu-folijom i staviti da se peče. 
     
    
      8. Pitu peći dvadeset minuta pod alu-folijom, pa je izvaditi i skloniti foliju.
     
    
      9. Vratiti pitu u rernu da se ispeče
 do kraja. Kada dobije zlatno rumenu boju izvaditi je, prekriti krpom i 
ostaviti da se prohladi.
     
    
      10. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti sa salatom, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар