Pita sa mesom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 veći praziluk
- 1/2 čaše kisele pavlake
- 2 jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- biber
- suvi biljni začin
Za preliv:
- 3 jajeta
- 1/2 čaše kisele pavlake
- 1 čaša (od kisele pavlake) kisele vode
- 1/2 kašičice soli
I još:
- 200 ml ulja (za premazivanje kora i za preliv)
Priprema:
1. Praziluk iseckati sitno i na malo
ulja ga propržiti. Kada malo omekša dodati mleveno meso i sve zajedno
dinstati. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, pa nastaviti prženje,
dok masa ne ostane potpuno suva. Ostaviti da se ohladi.
2. Odvojiti žumanca od belanaca. U
hladnu smesu, sa mesom, ubaciti pola čaše kisele pavlake, pecivo i
žumanca. Sve, varjačom, sjediniti.
3. Odvojena belanca, samo, blago umutiti, pa dodati u fil.
4. Kore raširiti na radnoj površini.
Uzeti pleh (vel. 24x40 cm) i prema njemu iseći kore (ostatke, od
isečenih kora, takođe ređati u pleh, između celih kora). Isečene kore
podeliti na tri dela. Pleh podmazati uljem (od 200 ml) i početi sa
ređanjem kora. Staviti prvu trećinu kora i svaku premazati (četkicom)
uljem.
5. Posle prve trećine poređanih kora
rasporediti pola fila sa mesom. Nastaviti sa ređanjem druge trećine
kora, (a između ređati parčiće kora, koji su ostali kada smo isekli
kore, prema dnu pleha, gde će se ređati), svaku premazivati sa uljem, pa
staviti ostatak fila. Poređati i zadnju trećinu kora. Tako poređanu
pitu iseći na kocke. Ostatak ulja, dobro, zagrejati, pa preliti po
isečenim ivicama.
6. Preliv: Odvojiti belanca od
žumanaca, pa ih, sa dodatkom pola kašičice soli, čvrsto umutiti. Dodati
žumanca i penasto umutiti, zatim dodati drugu polovinu kisele pavlake i
čašu kisele vode. Sjediniti, pa preliti preko isečene pite.
7. Sačekati pola sata da pita upije
tečnost. Rernu zagrejati na 180 C. Posle pola sata pitu prekriti
alu-folijom i staviti da se peče.
8. Pitu peći dvadeset minuta pod alu-folijom, pa je izvaditi i skloniti foliju.
9. Vratiti pitu u rernu da se ispeče
do kraja. Kada dobije zlatno rumenu boju izvaditi je, prekriti krpom i
ostaviti da se prohladi.
10. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti sa salatom, po želji.
Коментари
Постави коментар