Svinjsko meso sa majonezom
Potrebno je:
- 800 g svinjskog mesa od buta
- 2 srtednje glavice crnog luka
- 1 veći čen belog luka
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1,5 kašičica suvog biljnog začina
- 150 ml vode
- 1 kašičica majorana
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica đumbira
- 200 g šampinjona
I još:
- 800 g krompira
- 1 kašičica mlevenog crvenog bibera
- 3 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičica belog luka u prahu
Za sos:
- 150 g izrendanog kačkavalja
- 150 g majoneza
- 120 g kiselog mleka
Priprema:
1. Prvo, meso treba iseći na
krupnije kocke. Isečeno meso staviti u dublju posudu, pa ga posuti sa
mlevenim biberom, suvim biljnim začinom, majoranom, karijem i đumbirom.
Dobro promešati. Zatim preliti sa soja sosom, dobro promešati da se
sjedine svi sastojci, poklopiti i ostaviti u frižider, na dva sata.
2. Crni luk iseći na rebarca, a šampinjone iseći na listiće.
3. Krompir oljuštiti i iseći na
osmine. Isećeni krompir staviti u dublju posudu, pa posuti sa crvenim
biberom, belim lukom u prahu, alevom paprikom i suvim biljnim začinom.
Dobro promešati.
4. Posle proteka datog vremena
izvaditi meso iz frižidera. Uzeti odgovarajući pleh i dobro ga podmazati
uljem. Marinirano meso staviti po sredini pleha, sa strane poređati
začinjeni krompir.
5. Preko mesa staviti isečeni crni i beli luk, pa poređati isečene šampinjone.
6. Za sos je potreban izrendani kačkavalj, majonez i kiselo mleko.
7. U dublju činiju staviti majonez,
dodati kiselo mleko i, viljuškom, dobro umutiti. Kačkavalj dodavati iz
tri puta, svaki put mešajući da se dobro sjedini sa majonezom i kiselim
mlekom.
8. Pripremljenim sosom preliti preko pripremljenog mesa i krompira u plehu. Sa strane sipati vodu.
9. Pleh pokriti alu folijom i
staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, 50
minuta. Zatim izvaditi pleh, skloniti foliju i vratiti jelo da se
zapeče.
10. Kada jelo dobije lepu, rumenu boju izvaditi ga iz rerne, prohladiti 2-3 minuta, pa .ga poslužiti, uz salatu i Staropramen pivo. Živeli!
Коментари
Постави коментар