Ledene kocke sa pepermintom
Testo:
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 šoljica (50 ml) ulja
- 1/2 šoljice vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
Sirup:
- 150 g šećera
- 130 ml vode
- 1 kesica čaja od nane
Krem:
- 1 l mleka
- 150 g gustina
- 250 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g maslaca
- 3 pakovanja pepermint bombona
- 200 ml slatke pavlake
Glazura:
- 200 g čokolade
- 100 ml ulja
Priprema
1. Testo: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera.
Dodati žumanca i mutiti da masa postane penasta. Zatim dodati ulje, vodu
i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mikserom mutiti da se
masa sjedini. Sipati u podmazan pleh, i peći u prethodno zagrejanoj
rerni, na 160 stepeni.
2. Sirup: Šećer preliti vodom i
staviti na šporet da proključa. Kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta i
dodati kesicu čaja od nane. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
3. Pečen kolač ohladiti, pa ga preliti sa vrućim sirupom ( kome je uklonjena kesica čaja ).
4. Krem: Od litra mleka odvojiti
200ml da bi se razmutio gustin, a u ostalo mleko dodati pepermint
bombone, šećer i vanilin šećer, pa staviti na vatru. Mešati dok se
bombone ne rastope. Kad mleko proključa dodati razmućeni gustin, i
skuvati krem. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto
umućeni maslac. Mikserom umutiti masu da postane kremasta. Na kraju
dodati umućenu slatku pavlaku, i kašikom sve sjediniti.
5. Krem sipati preko natopljenog testa, i poravnati ga.
6. Glazura: Na laganoj vatri otopiti čokoladu sa uljem. Kada se otopi, skloniti sa vatre, i posle minut, dva, preliti preko krema.
7. Kolač ostaviti u frižider da se stegne.
Коментари
Постави коментар