Ledene kocke sa pepermintom
Testo:
- 4 jajeta
 - 6 kašika šećera
 - 6 kašika brašna
 - 1 šoljica (50 ml) ulja
 - 1/2 šoljice vode
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 2 kašike kakaoa
 
Sirup:
- 150 g šećera
 - 130 ml vode
 - 1 kesica čaja od nane
 
Krem:
- 1 l mleka
 - 150 g gustina
 - 250 g šećera
 - 3 kesice vanilin šećera
 - 250 g maslaca
 - 3 pakovanja pepermint bombona
 - 200 ml slatke pavlake
 
Glazura:
- 200 g čokolade
 - 100 ml ulja
 
Priprema
      1. Testo: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. 
Dodati žumanca i mutiti da masa postane penasta. Zatim dodati ulje, vodu
 i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mikserom mutiti da se 
masa sjedini. Sipati u podmazan pleh, i peći u prethodno zagrejanoj 
rerni, na 160 stepeni.
     
    
      2. Sirup: Šećer preliti vodom i 
staviti na šporet da proključa. Kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta i
 dodati kesicu čaja od nane. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
     
    
      3. Pečen kolač ohladiti, pa ga preliti sa vrućim sirupom ( kome je uklonjena kesica čaja ).
     
    
      4. Krem: Od litra mleka odvojiti 
200ml da bi se razmutio gustin, a u ostalo mleko dodati pepermint 
bombone, šećer i vanilin šećer, pa staviti na vatru. Mešati dok se 
bombone ne rastope. Kad mleko proključa dodati razmućeni gustin, i 
skuvati krem. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto 
umućeni maslac. Mikserom umutiti masu da postane kremasta. Na kraju 
dodati umućenu slatku pavlaku, i kašikom sve sjediniti.
     
    
      5. Krem sipati preko natopljenog testa, i poravnati ga.
     
    
      6. Glazura: Na laganoj vatri otopiti čokoladu sa uljem. Kada se otopi, skloniti sa vatre, i posle minut, dva, preliti preko krema.
     
    
      7. Kolač ostaviti u frižider da se stegne.
     
    



Коментари
Постави коментар