Čizkejk (Cheesecake) sa jafom, mandarinama...
Kora:
- 150 g mlevene plazme
- 200 g napilitanki sa lešnikom (samlevene)
- 150 g rastopljenog margarina
- sok od mandarina (po potrebi)
- 3 kašike šećera u prahu
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 300 g sremskog sira
- 400 g milerama
- 2 kesice želatina
- 100 g crne čokolade
- 1 kutija jafe, sa ukusom pomorandže
- 200 g šećera u prahu
...i još:
- 1 kutija (od 400 g) isečenog ananasa
- 800 g mandarina
- 1 kesica providnog preliva za kolače
Priprema
1. Kora: U vanglicu staviti
samlevenu plazmu i napolitanke. Izmešati. Dodati šećer i rastopljeni
margarin. Sa sokom (sveže isceđenim) od mandarina zamesiti masu, da može
da se oblikuje kora.
2. Uzeti šerpu (vel. 28 cm) i
obložiti je providnom folijom. Kalup sa obručem ne može da se koristi,
zbog visine torte. U šerpi oblikovati koricu, utapkajući rukom. Ne mora
da se stavlja u frižider, dok se sprema fil.
3. Fil: Čokoladu rastopiti u
mikrotalasnoj ili na pari, a jafu iseckati na sitne kockice.
U dublju (i širu) vanglicu umutiti dobro slatku pavlaku, sa postepenim
dodavanjem šećera u prahu. Dodati sir i mileram, pa muteći sjediniti
masu. Na kraju dodati, prethodno pripremljeni želatin, po uputstvu sa
kesice, i mikserom sve sjediniti.
4. Pripremljeni fil podeliti na tri
jednaka dela. U prvi deo dodati rastopljenu čokoladu, sjediniti i sipati
preko formirane kore. U drugi deo fila dodati iseckanu jafu i sipati
preko fila sa čokoladom. Na kraju sipati treći deo fila, koji ostaje
beo.
5. Kockice ananasa iseckati još malo
i ostaviti ih u cetku, da se malo ocede. Mandarine iseckati na sitne
kockice. Preko belog fila rasporediti voće. Preliv za kolače pripremiti
prema uputstvu sa kesice, pa preliti preko voća. Ostaviti u frižider,
preko noći.
6. Sutradan izvaditi šerpu iz
frižidera, pomoću folije izvaditi tortu, skloniti foliju (uopšte nije
problem da se skloni, pošto je korica dosta čvrsta) i staviti tortu na
tacnu. Uživajte u spoju voća, čokolade, jafe...
Коментари
Постави коментар