Čizkejk (Cheesecake) sa jafom, mandarinama...
Kora:
- 150 g mlevene plazme
 - 200 g napilitanki sa lešnikom (samlevene)
 - 150 g rastopljenog margarina
 - sok od mandarina (po potrebi)
 - 3 kašike šećera u prahu
 
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
 - 300 g sremskog sira
 - 400 g milerama
 - 2 kesice želatina
 - 100 g crne čokolade
 - 1 kutija jafe, sa ukusom pomorandže
 - 200 g šećera u prahu
 
...i još:
- 1 kutija (od 400 g) isečenog ananasa
 - 800 g mandarina
 - 1 kesica providnog preliva za kolače
 
Priprema
      1. Kora: U vanglicu staviti 
samlevenu plazmu i napolitanke. Izmešati. Dodati šećer i rastopljeni 
margarin. Sa sokom (sveže isceđenim) od mandarina zamesiti masu, da može
 da se oblikuje kora.
     
    
      2. Uzeti šerpu (vel. 28 cm) i 
obložiti je providnom folijom. Kalup sa obručem ne može da se koristi, 
zbog visine torte. U šerpi oblikovati koricu, utapkajući rukom. Ne mora 
da se stavlja u frižider, dok se sprema fil.
     
    
      3. Fil: Čokoladu rastopiti u 
mikrotalasnoj ili na pari, a jafu iseckati na sitne kockice. 
U dublju (i širu) vanglicu umutiti dobro slatku pavlaku, sa postepenim 
dodavanjem šećera u prahu. Dodati sir i mileram, pa muteći sjediniti 
masu. Na kraju dodati, prethodno pripremljeni želatin, po uputstvu sa 
kesice, i mikserom sve sjediniti. 
     
    
      4. Pripremljeni fil podeliti na tri 
jednaka dela. U prvi deo dodati rastopljenu čokoladu, sjediniti i sipati
 preko formirane kore. U drugi deo fila dodati iseckanu jafu i sipati 
preko fila sa čokoladom. Na kraju sipati treći deo fila, koji ostaje 
beo.
     
    
      5. Kockice ananasa iseckati još malo
 i ostaviti ih u cetku, da se malo ocede. Mandarine iseckati na sitne 
kockice. Preko belog fila rasporediti voće. Preliv za kolače pripremiti 
prema uputstvu sa kesice, pa preliti preko voća. Ostaviti u frižider, 
preko noći.
     
    
      6. Sutradan izvaditi šerpu iz 
frižidera, pomoću folije izvaditi tortu, skloniti foliju (uopšte nije 
problem da se skloni, pošto je korica dosta čvrsta) i staviti tortu na 
tacnu. Uživajte u spoju voća, čokolade, jafe...
     
    



Коментари
Постави коментар