Kolač sa ribizlama i jostom
Ovaj
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 220 g šećera
- 180 ml mleka
- 120 ml ulja
- 340 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica burbon vanilinog šećera
- 60 g kokosovog brašna
Voće:
- 200 g ribizli
- 300 g joste
- crvena boja za kolače
Čokoladna glazura:
- 200 g crne čokolade
- 6 kašika mleka
- 50 g margarina
- 80 ml kisele pavlake
- 2 kašike meda
Priprema
1. Danas sam prvi put, kod rođaka,
videla jostu, bobičasto voće, koje izgleda kao ribizla (samo dosta
krupnije), tamno ljubičaste boje. Ukus podseća na mešavinu borovnice,
kivija i grožđa. Josta je nastala ukrštanjem crne ribizle i ogrozda. Kod
nas je jako malo poznata, a zbog svojih sastojaka zovu je i šampion
zdravlja.
Za ovaj kolač, kombinacija ribizli i joste, dala je kao krajnji rezultat - fantastičan ukus kolača.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U
vanglicu staviti belanca i umutiti ih u čvrsti šam, uz postepeno
dodavanje, mešavine, šećera i burbon vanile. Dodati žumanca i penasto
umutiti. Sipati ulje i mleko, pa dobro sjediniti. Na kraju dodati
mešavinu brašna, peciva i kokosa. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom.
Testo podeliti na pola. U jednu polovinu testa dodati nekoliko kapi
crvene boje za kolače, a druga polovina ostaje žuta.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm i dno
prekriti pek papirom, a stranice premazati margarinom. Sipati žuto testo
i, po površini, poređati ribizle.
4. Zatim sipati crveno testo i poređati jostu.
5. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li
je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi.
6. Ohlađen kolač prevrnuti na radnu
površinu, skloniti pek papir i vratiti u pleh, u kome se kolač i pekao,
ali da donja strana sada bude okrenuta naviše (zato što je ravna i da bi
bolje primila čokoladnu glazuru).
7. Čokoladna glazura: U manju
šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, dodati mleko, margarin i med.
Staviti na, tihu, vatru, da se sve rastopi, uz neprekidno mešanje. Kada
su se svi sastojci sjedinili, dodati kiselu pavlaku i mešati još malo na
vatri, dok se ne dobije glatka smesa, za prelivanje kolača. Vrelom
smesom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da se glazura stene.
Коментари
Постави коментар