Kolač sa ribizlama i jostom

Ovaj

Potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 220 g šećera
  • 180 ml mleka
  • 120 ml ulja
  • 340 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica burbon vanilinog šećera
  • 60 g kokosovog brašna

Voće:

  • 200 g ribizli
  • 300 g joste
  • crvena boja za kolače

Čokoladna glazura:

  • 200 g crne čokolade
  • 6 kašika mleka
  • 50 g margarina
  • 80 ml kisele pavlake
  • 2 kašike meda

Priprema

1. Danas sam prvi put, kod rođaka, videla jostu, bobičasto voće, koje izgleda kao ribizla (samo dosta krupnije), tamno ljubičaste boje. Ukus podseća na mešavinu borovnice, kivija i grožđa. Josta je nastala ukrštanjem crne ribizle i ogrozda. Kod nas je jako malo poznata, a zbog svojih sastojaka zovu je i šampion zdravlja. 
Za ovaj kolač, kombinacija ribizli i joste, dala je kao krajnji rezultat - fantastičan ukus kolača.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i umutiti ih u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje, mešavine, šećera i burbon vanile. Dodati žumanca i penasto umutiti. Sipati ulje i mleko, pa dobro sjediniti. Na kraju dodati mešavinu brašna, peciva i kokosa. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom. Testo podeliti na pola. U jednu polovinu testa dodati nekoliko kapi crvene boje za kolače, a druga polovina ostaje žuta.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm i dno prekriti pek papirom, a stranice premazati margarinom. Sipati žuto testo i, po površini, poređati ribizle.
4. Zatim sipati crveno testo i poređati jostu.
5. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi.
6. Ohlađen kolač prevrnuti na radnu površinu, skloniti pek papir i vratiti u pleh, u kome se kolač i pekao, ali da donja strana sada bude okrenuta naviše (zato što je ravna i da bi bolje primila čokoladnu glazuru).
7. Čokoladna glazura: U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, dodati mleko, margarin i med. Staviti na, tihu, vatru, da se sve rastopi, uz neprekidno mešanje. Kada su se svi sastojci sjedinili, dodati kiselu pavlaku i mešati još malo na vatri, dok se ne dobije glatka smesa, za prelivanje kolača. Vrelom smesom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da se glazura stene.

Коментари

Популарни постови