Medene kocke (na vodi)
Potrebno je:
- 1 čaša (od 200 ml) vode
 - 1 čaša šećera
 - 1 čaša meda
 - 100 g mlevenih oraha
 - 100 g suvog grožđa
 - 2 kašike pekmeza (po želji)
 - 400 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za šerbet:
- 4 kašike šećera
 - 400 ml vode
 
Priprema
      1. U vanglicu staviti šećer i vodu, 
pa promešati da se šećer malo istopi. Dodati med, pa sjediniti. Zatim 
dodati orahe i suvo grožđe, koje je prethodno bilo pola sata potopljeno u toploj vodi i oceđeno. Staviti i pekmez, pa sve sjediniti. Na kraju dodati 
brašno sa pecivom. Dobro izmešati sa varjačom. 
     
    
      2. Uzeti pleh (vel. 34 x 20 cm) i 
prekriti dno i ivice sa pek papirom. Sipati pripremljenu masu i 
ravnomerno je rasporediti. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj 
rerni, na 160 C. Pečen kolač (probajte čačkalicom da li je pečen) 
izvaditi i ostaviti da se prohladi. 
     
    
      3. Šerbet: Šećer staviti u suvu 
šerpicu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Zatim ga preliti sa toplom 
vodom i kuvati, da se šećer potpuno otopi. 
     
    
      4. Prohlađeni kolač prevrnuti na radnu površinu i skloniti pek papir, pa ga ponovo vratiti u pleh.
     
    
      5. Zatim kolač preliti sa polovinom 
vrelog šerbeta i pustiti da upije, pa preliti i sa ostatkom šerbeta. 
Ostaviti da se kolač ohladi. Iseći ga na kocke (nož umakati u vrelu 
vodu, da se ne lepi) i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар