Medene kocke (na vodi)
Potrebno je:
- 1 čaša (od 200 ml) vode
- 1 čaša šećera
- 1 čaša meda
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 2 kašike pekmeza (po želji)
- 400 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za šerbet:
- 4 kašike šećera
- 400 ml vode
Priprema
1. U vanglicu staviti šećer i vodu,
pa promešati da se šećer malo istopi. Dodati med, pa sjediniti. Zatim
dodati orahe i suvo grožđe, koje je prethodno bilo pola sata potopljeno u toploj vodi i oceđeno. Staviti i pekmez, pa sve sjediniti. Na kraju dodati
brašno sa pecivom. Dobro izmešati sa varjačom.
2. Uzeti pleh (vel. 34 x 20 cm) i
prekriti dno i ivice sa pek papirom. Sipati pripremljenu masu i
ravnomerno je rasporediti. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj
rerni, na 160 C. Pečen kolač (probajte čačkalicom da li je pečen)
izvaditi i ostaviti da se prohladi.
3. Šerbet: Šećer staviti u suvu
šerpicu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Zatim ga preliti sa toplom
vodom i kuvati, da se šećer potpuno otopi.
4. Prohlađeni kolač prevrnuti na radnu površinu i skloniti pek papir, pa ga ponovo vratiti u pleh.
5. Zatim kolač preliti sa polovinom
vrelog šerbeta i pustiti da upije, pa preliti i sa ostatkom šerbeta.
Ostaviti da se kolač ohladi. Iseći ga na kocke (nož umakati u vrelu
vodu, da se ne lepi) i poslužiti.
Коментари
Постави коментар