Rol baklavice sa medom
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za baklavu
- 150 g mlevenog plazma keksa
- 100 g mlevenog lešnika
- 100 g sitno izrendane čokolade
- 250 g margarina
Sirup za baklavu:
- 700 g šećera
- 600 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1/2 limuna (oljušti se kora)
- 1/2 pomorandže (oljušti se kora)
- 100 ml meda
Priprema
1. Rolnice: Uzeti dublju činiju, pa u
nju sjediniti mlevenu plazmu, lešnik i čokoladu. Uzeti jednu koru,
raširiti je, pa po ivici staviti 2-3 kašike fila. Čvrsto urolati, pa
rolnice poređati u pleh, od el. šporeta. Ponavljati postupak, sve dok
ima i kora i fila. Pripremljene rolnice iseći, da budu dužine,
otprilike, 6-7 cm.
2. Rastopiti margarin. Sa vrelim
margarinom preliti poređane baklavice i staviti da se peku, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
3. Sirup za baklavu: Staviti vodu,
šećer, kore limuna i pomorandže i štapić cimeta da provri. Kada provri,
ostaviti ga da kuva 10 minuta. Dodati med i ostaviti ga da ključa još 2
minuta. Izvaditi kore i cimet. Vrelim sirupom preliti prohlađenu
baklavu. Saćekati da baklava upije sirup, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар