Rolnice sa sirom
Testo:
- 1/2 kg brašna
- 1 kockica kvasca
- 4 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- 230 ml tople vode
Za premazivanje testa:
- 150 g margarina
Fil:
- 200 g mrvljenog sira
- 1 jaje
Priprema
1. Testo: U 150 ml tople vode (od
230 ml) izdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. Brašno staviti u
vanglicu i dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljen kvasac, pa sa
ostatkom tople vode zamesiti testo. Zamešeno testo ostaviti da
udvostruči zapreminu. Za to vreme pripremiti fil.
2. Fil: Sir umutiti sa jajetom. Ako sir nije dovoljno slan, posoliti po ukusu.
3. Nadošlo testo izručiti na
pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti ga oklagijom, u obliku pravougaonika. Narendati 1/3
margarina (od 150 g). Radi lakšeg rendisanja margarin pre upotrebe
držati u zamrzivaču, najmanje tri sata.
4. Testo preklopiti sleva na desno, do polovine, zatim prebacit suprotnu stranu, preko preklopljenog testa. Okrenuti testo, pa užu stranu preklopiti do pola a drugu stranu testa prebaciti preko preklopljenog dela.
5. Tako preklopljeno testo ostaviti u
frižideru, da odmara 15 minuta. Zatim ponoviti postupak, sa razvijanjem testa (i preklapanjem) i rendisanjem
margarina, još dva puta.
6. Zatim ga rastanjiti, iseći na
kocke, pa sredinu premazati sa pripremljenim sirom, urolati i ređati u
pleh, preko pek papira i ostaviti da rolnice malo narastu. Narasle
rolnice premazati mešavinom žumanceta i malo mleka. Posuti ih susamom
ili lanom, po želji, i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni,
na 190 stepeni.
Коментари
Постави коментар