Slatko od čeri paradajza
Potrebno je:
- 1,3 kg čeri paradajza
- 1 kg šećera
- 250 ml vode
- 1 limun
- 2 listića rozetle
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema
1. Potrebno je da se kupi 1,3 kg
čeri paradajza, jer kada se pripremi ostane 1 kg za kuvanje slatka
(koliko je i potrebno).
Ja sam, zajedno sa receptom, dobila čeri paradajz, kruškastog oblika,
koga ranije nisam viđala u prodaji. Mogu vam reći da je izuzetno
simpatično kada se skuva, izgleda kao male kruškice. Ukus je isti, kao i
okrugli čeri, samo što ovaj, kruškastog oblika, ima malo više semenki.
2. U dublju posudu staviti vodu da
provri. Svaki paradajz, čačkalicom, bocnuti 2-3 puta. U provrelu vodu
spuštati paradajz i posle jednog minuta vaditi, rešetkastom kašikom.
Povući samo ljuspicu, vrlo lako se skida, i tako oljušteni paradajz
stavljati u cetku. Ponavljati postupak, dokle ima paradajza. Nemojte
stavljati odjedanput mnogo paradajza u vrelu vodu, već samo po 6-7
komada.
3. Prokuvani paradajz ostaviti da se
ocedi, a za to vreme pripremiti sirup. U šerpu staviti šećer, naliti
vodu i staviti na šporet. Kuvati dok ne počnu da se pojavljuju krupni
mehurići ili kada podignete kašiku sa sirupom, a on se oteže u vidu
meda. Tada ubaciti paradajz i kuvati kao svako slatko.
4. Meni se kuvalo malo više od pola
sata, zato što i paradajz pusti vodu. Pri kraju kuvanja ubaciti limun
isečen na tanke krugove, vanil šećer i listove rozetle. Za mlade
domaćice, kako da su sigurne da je slatko skuvano. Zahvatiti kašikom
malo sirupa, staviti nekoliko kapi na hladnu tacnu i ako se ne razliva
slatko je skuvano.
5. Skuvano slatko skloniti sa
šporeta, povezati mokrom krpom i ostaviti do sutradan. Narednog dana
sipati u teglice i ostaviti sa ostalom zimnicom. Probajte, slatko je
fantastičnog ukusa. Preko noći se paradajz napuni sokom, pa imate utisak
kao da su smokve, a ne paradajz.
Коментари
Постави коментар