Slatko od čeri paradajza
Potrebno je:
- 1,3 kg čeri paradajza
 - 1 kg šećera
 - 250 ml vode
 - 1 limun
 - 2 listića rozetle
 - 1 kesica vanilin šećera
 
Priprema
      1. Potrebno je da se kupi 1,3 kg 
čeri paradajza, jer kada se pripremi ostane 1 kg za kuvanje slatka 
(koliko je i potrebno).
Ja sam, zajedno sa receptom, dobila čeri paradajz, kruškastog oblika, 
koga ranije nisam viđala u prodaji. Mogu vam reći da je izuzetno 
simpatično kada se skuva, izgleda kao male kruškice. Ukus je isti, kao i
 okrugli čeri, samo što ovaj, kruškastog oblika, ima malo više semenki.
     
    
      2. U dublju posudu staviti vodu da 
provri. Svaki paradajz, čačkalicom, bocnuti 2-3 puta. U provrelu vodu 
spuštati paradajz i posle jednog minuta vaditi, rešetkastom kašikom. 
Povući samo ljuspicu, vrlo lako se skida, i tako oljušteni paradajz 
stavljati u cetku. Ponavljati postupak, dokle ima paradajza. Nemojte 
stavljati odjedanput mnogo paradajza u vrelu vodu, već samo po 6-7 
komada.
     
    
      3. Prokuvani paradajz ostaviti da se
 ocedi, a za to vreme pripremiti sirup. U šerpu staviti šećer, naliti 
vodu i staviti na šporet. Kuvati dok ne počnu da se pojavljuju krupni 
mehurići ili kada podignete kašiku sa sirupom, a on se oteže u vidu 
meda. Tada ubaciti paradajz i kuvati  kao svako slatko. 
     
    
      4. Meni se kuvalo malo više od pola 
sata, zato što i paradajz pusti vodu. Pri kraju kuvanja ubaciti limun 
isečen na tanke krugove, vanil šećer i listove rozetle. Za mlade 
domaćice, kako da su sigurne da je slatko skuvano. Zahvatiti kašikom 
malo sirupa, staviti nekoliko kapi na hladnu tacnu i ako se ne razliva 
slatko je skuvano.
     
    
      5. Skuvano slatko skloniti sa 
šporeta, povezati mokrom krpom i ostaviti do sutradan. Narednog dana 
sipati u teglice i ostaviti sa ostalom zimnicom. Probajte, slatko je 
fantastičnog ukusa. Preko noći se paradajz napuni sokom, pa imate utisak
 kao da su smokve, a ne paradajz.
     
    



Коментари
Постави коментар