Torta sa šumskim voćem
Kora:
- 5 jaja
- 120 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 50 g brašna
- 40 g kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 150 ml mleka
Fil:
- 300 ml mleka
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kesice vanilinog šećera
- 4 kašike šećera
- 1 margarin
- 50 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
- 1 pakovanje šumskog voća
- 1 kesica kremfiksa
Žele kockice:
- 1 kesica preliva za kolače (bezbojan)
- 1 ekstrat od maline
Glazura od čokolade:
- 100 g čokolade
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mleka
- 4 kašike ulja
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, sa postepenim dodavanjem
mešavine šećera i vanilinog šećera. Dodati žumanca i umutiti u penasti
krem. Sipati mleko, promešati, pa dodati mešavinu brašna, kakaoa i
praška za pecivo. Mikserom sve sastojke sjediniti.
2. Pripremljeno testo sipati u pleh, preko pek papira, i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
3. Pečenu i ohlađenu koru preseći uzdužno dva puta, da se dobiju tri korice.
4. Fil: Od 300 ml mleka odvojiti
malo i razmutiti puding od vanile. Ostatak mleka, zajedno sa 4 kašike
šećera staviti da proključa. U proključalo mleko sipati razmućeni puding
i kuvati dok se ne zgusne. Preko skuvanog pudinga staviti providnu
foliju (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Kada se puding
ohladi dodati mu penasto umućeni margarin sa šećerom u prahu. Umutiti
mikserom dok masa ne postane penasta. Na kraju dodati čvrsto umućenu
slatku pavlaku sa kremfiksom. Sjediniti sve sastojke.
5. Žele kockice: Preliv za kolače
pripremiti prema uputstvu sa kesice. Dodati aromu maline (količina -
po želji). Razliti u pleh, debljine 0,5 cm i ostaviti da se ohladi.
Ohlađenu masu izručiti na dasku za sečenje i iseckati kockice (veličina,
po želji).
6. Slaganje torte: Na tacnu za tortu
staviti jednu koru i poprskati je mešavinom mleka i ruma. Premazati je
filom. Po filu rasporediti oceđeno šumsko voće (ili voće po vašem
izboru - pakovanje voća je od 300g). Preko voća staviti drugu koru (sve kore poprskati mešavinom
mleka i ruma), premazati je filom, staviti iseckane žele kockice, pa
poklopiti sa trćom korom. Ivice torte premazati filom, pa išarati žele
kockicama. Zadnju koru preliti čokoladom.
7. Glazura od čokolade: U manju
šerpicu staviti čokoladu sa svim navedenim sastojcima i na tihoj vatri
mešati dok se čokolada ne otopi. Skloniti sa vatre, mešati još 1-2
minuta i preliti preko torte. Ostaviti u frižider da se stegne.
Коментари
Постави коментар