Binkin ajvar sa crvenim i plavim paradajzom

Potrebno je:

  • 15 kg crvenih, mesnatih, paprika
  • 3 kg crvenog paradajza
  • 3 kg plavog paradajza
  • 150 ml vinskog sirća
  • 500 g šećera
  • 5-6 kašika soli
  • 1,5 l ulja

Priprema:


1. Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u cetku da se iscede. Obe vrste paradajza ispeći u rerni, oljuštiti i staviti u cetku da se iscede (kod njih se ne odvajaju semenke).

2. Isceđene paprike i obe vrste paradajza (ne čekati dugo sa ceđenjem, samo da se završi sa ljuštenjem jednog i drugog povća) samleti na mašini za meso. U veliku šerpu, u kojoj se sprema ajvar, sipati sirće i šećer, pa staviti na vatru (da ne bude jaka vatra) i mešati da se šećer otopi.

3. Kada se šećer otopio, sipati ulje, pa ubaciti samleveno povrće i pržiti ajvar. Ajvar pržiti oko 1,5 sat (izuzetno, ako paprike puste dosta vodu, onda pržiti dva sata) Zatim ga posoliti (probati da li je slano po ukusu), mešati još pet- deset minuta, da se so otopi i sipati ajvar u tegle. Odmah ih zatvarati i staviti pod ćebe dok se ne ohlade.


Коментари

Популарни постови