Binkin ajvar sa crvenim i plavim paradajzom
Potrebno je:
- 15 kg crvenih, mesnatih, paprika
 - 3 kg crvenog paradajza
 - 3 kg plavog paradajza
 - 150 ml vinskog sirća
 - 500 g šećera
 - 5-6 kašika soli
 - 1,5 l ulja
 
Priprema:
1. Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u cetku da se iscede. 
Obe vrste paradajza ispeći u rerni, oljuštiti i staviti u cetku da se iscede (kod njih se ne odvajaju semenke).
     
    
2. Isceđene paprike i obe vrste 
paradajza (ne čekati dugo sa ceđenjem, samo da se završi sa ljuštenjem jednog i drugog povća) samleti na mašini za meso. U veliku šerpu, u kojoj se sprema 
ajvar, sipati sirće i šećer, pa staviti na vatru (da ne bude jaka vatra)
 i mešati da se šećer otopi. 
     
    
3. Kada se šećer otopio, sipati 
ulje, pa ubaciti samleveno povrće i pržiti ajvar. Ajvar pržiti oko 1,5 sat (izuzetno, ako paprike puste dosta vodu, onda pržiti dva sata) Zatim ga posoliti (probati da li je slano po ukusu),  mešati 
još pet- deset minuta, da se so otopi i sipati ajvar u tegle. Odmah ih 
zatvarati i staviti pod ćebe dok se ne ohlade.
     
    



Коментари
Постави коментар