Binkin ajvar sa crvenim i plavim paradajzom
Potrebno je:
- 15 kg crvenih, mesnatih, paprika
- 3 kg crvenog paradajza
- 3 kg plavog paradajza
- 200 ml vinskog sirća
- 500 g šećera
- 5-6 kašika soli
- 2 l ulja
Priprema
1. Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u cetku, da se iscede.
Obe vrste paradajza ispeći u rerni, oljuštiti i staviti u cetku, da se iscede (kod njih se ne odvajaju semenke).
2. Isceđene paprike i obe vrste
paradajza (ne čekati dugo sa ceđenjem, samo da se završi sa ljuštenjem jednog i drugog povća) samleti na mašini za meso. U veliku šerpu, u kojoj se sprema
ajvar, sipati sirće i šećer, pa staviti na vatru (da ne bude jaka vatra)
i mešati da se šećer otopi.
3. Kada se šećer otopio, sipati
ulje, pa ubaciti samleveno povrće i pržiti ajvar. Ajvar pržiti, najviše,
1,5 sat (izuzetno, ako paprike puste dosta vodu, onda pržiti dva sata) Zatim ga posoliti (probati da li je slano, po ukusu), mešati
još pet minuta, da se so otopi i sipati, ajvar, u tegle. Odmah ih
zatvarati i staviti pod ćebe, dok se ne ohlade.
Savet:
Ovaj ajvar se sprema bez konzervansa. Moja zaova ga godinama
sprema, jako je ukusan i izdašan. Od ove količine izađe 22 tegli ajvara.
Ne treba da vas buni ni količina ulja ( i ja sam mislila, dok nisam
spremila, da je mnogo) ali, verovatno zbog paradajza, tačno ta količina
odgovara.
Коментари
Постави коментар