Slatko sa smokvama (2)
Potrebno je:
- 1 kg očišćenih (oljuštenih) smokvi
 - 1,5 kg šećera
 - 1 kesica limontusa
 - 1 limun
 - 3 čaše (od 250 ml) vode
 
Priprema
      1. Očišćene smokve staviti u dublju 
posudu, preliti sa hladnom vodom, poklopiti i staviti na šporet. Kada 
voda provri, prosuti je, pa naliti, opet, sa hladnom vodom. Kada i ona 
provri, prosuti je i, treći put, naliti hladnu vodu. Ubaciti limun, 
isečen na krugove. Kada voda, sa limunom, provri, skloniti posudu sa 
šporeta (poklopljenu) i ostaviti preko noći. 
     
    
      2. Narednog dana smokve prebaciti u cetku, da se ocede, dok se ušpinuje šećer.
     
    
      3. U šerpu staviti vodu, dodati 
šećer i staviti na šporet. Šećer špinovati sve dok se po celoj površini 
ne pojave sitni mehurići. U međuvremenu skidati penu, sa sirupa. 
     
    
      4. U ušpinovani šećer poređati, 
oceđene, smokve i kuvati na srednjoj temperaturi. Slatko nikako ne 
mešati, samo protresti šerpu. Slatko kuvati sve dok se sa kašike, sa 
kojom je zahvaćen sirup, zadnje dve kapi teško odvajaju. Desetak minuta,
 pre kraja kuvanja, ubaciti limontus.
     
    
      5. Kuvano slatko skloniti sa vatre, 
kašikom odstraniti penu i prekriti mokrom, kuhinjskom, krpom. Ostaviti 
ga da odstoji, preko noći, i da se smokve napune sirupom. 
Narednog dana slatko sipati u tegle.
     
    



Коментари
Постави коментар