Đevrek
Za testo:
- 1/2 kg brašna
 - 330 ml vode
 - 1/2 kockice kvasca
 - 3 kašičice šećera
 - 1 kašičica soli
 
Smesa za potapanje testa:
- 40 g meda
 - 150 ml mlake vode
 
I još:
- 200 g susama
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so,
 šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči 
svoju zapreminu. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu
 i podeliti ga na osam delova.
     
    
      2. Od svakog dela napraviti jufkicu, pokriti testo krpom i ostaviti pola sata da odmori.
     
    
      3. Zatim uzeti jednu jufkicu i na radnoj površini (bez posipanja brašnom) rukama razvući što duži valjak.
     
    
      4. Zatim valjak, od testa, preklopiti na pola, pa uvijati u pletenicu.
     
    
5. Od napravljene pletenice napraviti krug i formirati đevrek.
     
    
6. Smesa za potapanje testa: Med 
staviti u dublji tanjir, naliti vodu i mešati, dok se med ne rastvori. U
 tako pripremljeni rasvor potapati napravljeno testo za đevrek, pa ga prebaciti u posudu sa susamom, da se potpuno obloži susamom.
7. Zatim đevreke poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da testo poraste, dok se greje rerna, na 190 stepeni.
     
    
8. Kada se rerna ugreje, staviti đevrek da se peče. Pečene đevreke izvaditi i pokriti krpom, 10-tak minuta, da testo omekša.
     
    
9. Vrlo su ukusni, isprobajte ih.
     
    



Djevreci izgledaju pravi kao iz pekare.Bas dobri.Pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala, mila!
ОдговориИзбриши