Đevrek
Za testo:
- 1/2 kg brašna
- 330 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 3 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
Smesa za potapanje testa:
- 40 g meda
- 150 ml mlake vode
I još:
- 200 g susama
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so,
šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči
svoju zapreminu. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu
i podeliti ga na osam delova.
2. Od svakog dela napraviti jufkicu, pokriti testo krpom i ostaviti pola sata da odmori.
3. Zatim uzeti jednu jufkicu i na radnoj površini (bez posipanja brašnom) rukama razvući što duži valjak.
4. Zatim valjak, od testa, preklopiti na pola, pa uvijati u pletenicu.
5. Od napravljene pletenice napraviti krug i formirati đevrek.
6. Smesa za potapanje testa: Med
staviti u dublji tanjir, naliti vodu i mešati, dok se med ne rastvori. U
tako pripremljeni rasvor potapati napravljeno testo za đevrek, pa ga prebaciti u posudu sa susamom, da se potpuno obloži susamom.
7. Zatim đevreke poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da testo poraste, dok se greje rerna, na 190 stepeni.
8. Kada se rerna ugreje, staviti đevrek da se peče. Pečene đevreke izvaditi i pokriti krpom, 10-tak minuta, da testo omekša.
9. Vrlo su ukusni, isprobajte ih.
Djevreci izgledaju pravi kao iz pekare.Bas dobri.Pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala, mila!
ОдговориИзбриши