Pita sa zeljem
Testo:
- 700 g brašna
 - 400 ml vode
 - 1/2 kockice kvasca
 - 2 kašičice šećera
 - 2 kašičice himalajske soli
 - 70 ml ulja
 
Fil:
- 5 jajeta
 - 1/2 kg sitnog sira
 - 200 g očišćenog zelja (ili 3 vezice zelja)
 - 180 ml jogurta
 - 2 kašičice himalajske soli
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica soli
 
...još:
- ulje za premazivanje kora
 
Priprema
      1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
 šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, 
radnu površinu i mesiti dok testo ne postane elastično, da se ne lepi za
 ruke. Umešeno testo, odmah, podeliti na deset delova. Od svakog dela 
napraviti jufku. Napravljene jufke prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 
da se testo odmori, dok se sprema fil.
     
    
      2. Fil: Zelje oprati, očistiti od 
zadebljanog dela i sitno ga iseckati. Očišćeno zelje posuti jednom 
kašičicom soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu.
     
    
      3. U dublju posudu staviti sir, 
dodati jaja i, viljuškom, dobro sjediniti. Ubaciti jogurt i so, pa 
promešati. Zelje, rukom, dobro iscediti i dodati ga u fil. Sjediniti 
viljuškom.
     
    
      4. Na pobrašnjenu, radnu, podlogu 
staviti jednu jufkicu i oklagijom je razviti, što tanje. Koru poprskati 
uljem (dve kašičice ulja na jednu koru) i naneti deo fila, po celoj 
kori. Sa strane (koja je do vas) smotati koru u rolnicu, do polovine, 
razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane, tako da se dobiju, 
od jedne kore, dva, spojena, rolatića. Dobijenu koru saviti u oblik puža
 i staviti na sredunu tepsije (vel. 30cm), koja je dobro podmazana 
uljem.
     
    
      5. Ostale kore razvijati na isti 
način, puniti filom i ređati ih u krug, oko postavljene kore. Kada se 
napuni jedna tepsija (pošto se od ove količine dobijaju dve tepsije 
pite)  kore dobro premazati uljem i staviti da se pita peče, u prethodno
 zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
     
    
      6. Kada pita porumeni, izvaditi je 
iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. 
Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар