Pita sa zeljem
Testo:
- 700 g brašna
- 400 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice himalajske soli
- 70 ml ulja
Fil:
- 5 jajeta
- 1/2 kg sitnog sira
- 200 g očišćenog zelja (ili 3 vezice zelja)
- 180 ml jogurta
- 2 kašičice himalajske soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
...još:
- ulje za premazivanje kora
Priprema
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu,
radnu površinu i mesiti dok testo ne postane elastično, da se ne lepi za
ruke. Umešeno testo, odmah, podeliti na deset delova. Od svakog dela
napraviti jufku. Napravljene jufke prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti
da se testo odmori, dok se sprema fil.
2. Fil: Zelje oprati, očistiti od
zadebljanog dela i sitno ga iseckati. Očišćeno zelje posuti jednom
kašičicom soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu.
3. U dublju posudu staviti sir,
dodati jaja i, viljuškom, dobro sjediniti. Ubaciti jogurt i so, pa
promešati. Zelje, rukom, dobro iscediti i dodati ga u fil. Sjediniti
viljuškom.
4. Na pobrašnjenu, radnu, podlogu
staviti jednu jufkicu i oklagijom je razviti, što tanje. Koru poprskati
uljem (dve kašičice ulja na jednu koru) i naneti deo fila, po celoj
kori. Sa strane (koja je do vas) smotati koru u rolnicu, do polovine,
razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane, tako da se dobiju,
od jedne kore, dva, spojena, rolatića. Dobijenu koru saviti u oblik puža
i staviti na sredunu tepsije (vel. 30cm), koja je dobro podmazana
uljem.
5. Ostale kore razvijati na isti
način, puniti filom i ređati ih u krug, oko postavljene kore. Kada se
napuni jedna tepsija (pošto se od ove količine dobijaju dve tepsije
pite) kore dobro premazati uljem i staviti da se pita peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
6. Kada pita porumeni, izvaditi je
iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар