Posna sarma (na vodi)
Potrebno je:
- 1 veća glavica kiselog kupusa
 
Fil:
- 1 veći struk praziluka
 - 2 glavice crnog luka
 - 4 srednje šargarepe
 - 100 ml crvene soje u ljuspicama
 - 3 veća čena belog luka
 - 3 srednja krompira
 - 2 šoljice (od 100 ml) pirinča
 - 200 ml pasiranog paradajza
 - 2 kašičice sušene mirođije
 - 1 vezica iseckanog peršuna
 - suvi biljni začin
 - biber
 - lovorov list
 - voda
 
Priprema
      1. Soju staviti u odgovarajuću 
posudu i preliti sa vrelom vodom. Ostaviti, oko, pola sata, da soja 
nabubri, pa je dobro, rukom, iscediti.
     
    
      2. Praziluk, crni luk, beli luk i 
šargarepu staviti u secko i sitno iseckati. Iseckano povrće staviti u 
dublju posudu. Dodati krompir, iseckan na kockice, isceđenu soju, 
iseckani peršun, mirođiju i pirinač (prethodno dobro ispran). Sipati 
pasirani paradajz, promešati, pa posuti sa suvim začinom i biberom, po 
ukusu.
     
    
      3. Odvojiti listove kupusa i 
skloniti zadebljani deo. Nekoliko, većih, listova ostaviti da se 
prekrije dno posude, u kome će se sarma peći, kao i da se prekrije, 
poređana, sarma. Ako su listovi dosta kiseli potopiti ih u vodu i 
ostaviti pola sata. 
Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila (količina fila zavisi od
 veličine lista). Preklopiti, obe, strane lista preko fila i umotati u 
sarmicu. 
     
    
      4. Formirane sarmice poređati u 
posudu, kojoj je dno prekriveno listovima kupusa (da sarma ne zagori). 
Između sarmica staviti 3-4 listića lorbera. Preko sarmica staviti jedan 
veći tanjir (da se sarmice ne podignu, prilikom kuvanja). Sipati  vrelu
 vodu, da voda bude 1cm iznad sarmica.
     
    
      5. Posudu dobro prekriti alu folijom
 i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada voda, u 
posudi, provri smanjiti temperaturu na 160 stepeni i, sarmicu, krčkati, 
1,5 sat.
     
    
      6. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo (da se ne opečete) skloniti alu foliju i tanjir, pa vratiti sarmicu da se zapeče.
     
    



Коментари
Постави коментар