Posna sarma (na vodi)
Potrebno je:
- 1 veća glavica kiselog kupusa
Fil:
- 1 veći struk praziluka
- 2 glavice crnog luka
- 4 srednje šargarepe
- 100 ml crvene soje u ljuspicama
- 3 veća čena belog luka
- 3 srednja krompira
- 2 šoljice (od 100 ml) pirinča
- 200 ml pasiranog paradajza
- 2 kašičice sušene mirođije
- 1 vezica iseckanog peršuna
- suvi biljni začin
- biber
- lovorov list
- voda
Priprema
1. Soju staviti u odgovarajuću
posudu i preliti sa vrelom vodom. Ostaviti, oko, pola sata, da soja
nabubri, pa je dobro, rukom, iscediti.
2. Praziluk, crni luk, beli luk i
šargarepu staviti u secko i sitno iseckati. Iseckano povrće staviti u
dublju posudu. Dodati krompir, iseckan na kockice, isceđenu soju,
iseckani peršun, mirođiju i pirinač (prethodno dobro ispran). Sipati
pasirani paradajz, promešati, pa posuti sa suvim začinom i biberom, po
ukusu.
3. Odvojiti listove kupusa i
skloniti zadebljani deo. Nekoliko, većih, listova ostaviti da se
prekrije dno posude, u kome će se sarma peći, kao i da se prekrije,
poređana, sarma. Ako su listovi dosta kiseli potopiti ih u vodu i
ostaviti pola sata.
Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila (količina fila zavisi od
veličine lista). Preklopiti, obe, strane lista preko fila i umotati u
sarmicu.
4. Formirane sarmice poređati u
posudu, kojoj je dno prekriveno listovima kupusa (da sarma ne zagori).
Između sarmica staviti 3-4 listića lorbera. Preko sarmica staviti jedan
veći tanjir (da se sarmice ne podignu, prilikom kuvanja). Sipati vrelu
vodu, da voda bude 1cm iznad sarmica.
5. Posudu dobro prekriti alu folijom
i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada voda, u
posudi, provri smanjiti temperaturu na 160 stepeni i, sarmicu, krčkati,
1,5 sat.
6. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo (da se ne opečete) skloniti alu foliju i tanjir, pa vratiti sarmicu da se zapeče.
Коментари
Постави коментар