Pileći bataci na kineski način
Potrebno je:
800 g pilećih bataka sa karabatacima (otkošćeni)
100 g brašna
200 g šampinjona
120 g svežeg kupusa
200 g šargarepe
50 ml sveže isceđenog soka od limuna
200 ml vode
80 ml soja sosa
1 kašika meda
1 kašičica ljutog sosa
3 kašičice gustina
1 kašika sveže izrendanog đumbira
2 veća češnja belog luka
50 g neslanog kikirikija
suvi biljni začin, mleveni biber i ulje
Priprema:
1. Pileće meso odvojiti od kožice i iseći ga na trake, jednake debljine.Šargarepu očistiti i iseći je na štapiće. Šampinjone iseći na listove. Kupus iseći na kockice. Beli luk sitno iseckati.
2. Pileće meso začiniti suvim biljnim začinom i biberom po ukusu. U odgovarajuću posudu staviti brašno, dodati isečeno meso i dobro promešati, tako da svako parče mesa bude obavijeno brašnom. Suvišnu količinu brašna otresti. U dubljoj posudi (ja sam radila u voku) sa debelim ili teflonskim dnom, da ne bi jelo zagorelo, sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ispržiti meso. Izvaditi ga i ostaviti na toplom. U istom ulju (znači, sve se radi u istoj posudi) staviti šargarepu i propržiti je da samo malo omekša. Izvaditi je pa ubaciti šampinjone, pa i njih kratko propržiti (samo da ispari voda koju pečurke puste). Izvaditi pečurke, pa ubaciti kupus i pržiti ga da malo omekša. Povrće treba da bude hrskavo, nikako ne sme da bude mekano. Izvaditi i kupus, pa ubaciti beli luk i đumbir. Kratko propržiti, samo dok luk ne pusti aromu. U odgovarajuću posudu sjediniti sok od limuna, vodu, soja sos, med, ljuti sos (ja sam koristila čili sos) i gustin. Žicom za mućenje umutiti, da bi se razbile grudvice od gustina. Pripremljenu smesu sipati u posudi sa belim lukom i đumbirom i kuvati na srednjoj temperaturi, dok se ne dobije ređi sos.
3. Kada sos počne da se zgušnjava, vratiti prženu piletinu i povrće, ubaciti iseckani kikiriki, te sve zajedno kratko prokuvati (oko pet minuta). Poslužiti jelo sa pirinčem
Коментари
Постави коментар