Čizkejk (Cheesecake) sa kivijem
Kora:
- 150 g čokoladnih pahuljica
- 150 g mlevenog keksa
- 150 g omekšalog margarina
- 200 ml soka od jabuke
Fil 1:
- 1/2 kg kivija
- 150 ml soka od jabuka
- 5 kašika šećera
- 2 kašičice ekstrata od kivija
- 1 puding od vanile
Fil 2:
- 2 žumanca
- 80 g šećera
- 300 ml jogurta ( 3,2 mm )
- 400 ml slatke pavlake
- 2 kesice želatina
- 1/2 bočice ekstrata od kivija
Glazura:
- 400 g kivija
- 100 ml jabukovog soka
- 12 kašika šećera
- 1 puding od vanile
Priprema
1. Kora: U dubljoj činiji sjediniti
čokoladne pahuljice i mleveni keks. Sipati sok i izmešati, pa dodati
omekšali margarin i rukom sjediniti sastojke.
Uzeti kalup sa obručem (vel. 28) pa stranice i dno blago premazati
uljem. Staviti sastojke sa keksom i rukama formirati koru. Ostaviti
kalup u frižider, dok se sprema fil.
2. Fil 1: Kivi oljuštiti i iseckati
na sitne kockice. Staviti iseckani kivi u šerpicu, dodati šećer, ekstrat
od kivija (da bi boja bila jača) i 100 ml soka, pa staviti da se kuva.
U 50 ml soka rastvoriti puding. Kivi kuvati 5 minuta, pa dodati
rastvoreni puding. Skuvati krem, ohladiti i premazati preko kore.
3. Fil 2: Umutiti penasto žumanca sa
šećerom, pa ih skuvati na pari. Ohladiti. U dubljoj posudi umutiti
čvrsto slatku pavlaku. Dodati ohlađena žumanca (prethodno umućena
mikserom, da postanu penasta) i jogurt, pa sve sjediniti. Sipati ekstrat
od kivija i sjediniti mućenjem.
Želatin pripremiti prema uputstvu i dodati ga u umućeni krem. Sjediniti.
Tako pripremljeni krem sipati preko prvog fila. Ostaviti u frižider 2-3
sata, pa staviti glazuru.
4. Glazura: Oljušteni i iseckani
kivi, zajedno sa šećerom staviti da se kuva. Od 100 ml soka odvojiti
malo da se razmuti puding a ostatak sipati u šerpicu sa kivijem. Kuvati
kivi 5 minuta, pa dodati rastvoreni puding. Skuvati krem.
Šerpicu sa skuvanim filom staviti u veću posudu, sa hladnom vodom, i
ohladiti, neprestano mešajući. Ohlađenu glazuru rasporediti preko drugog
fila i kalup ostaviti u frižider, preko noći.
Narednog dana skinite obruč od kalupa i uživajte u zaista odličnom
desertu.
Коментари
Постави коментар