Čizkejk (Cheesecake) sa kivijem
Kora:
- 150 g čokoladnih pahuljica
 - 150 g mlevenog keksa
 - 150 g omekšalog margarina
 - 200 ml soka od jabuke
 
Fil 1:
- 1/2 kg kivija
 - 150 ml soka od jabuka
 - 5 kašika šećera
 - 2 kašičice ekstrata od kivija
 - 1 puding od vanile
 
Fil 2:
- 2 žumanca
 - 80 g šećera
 - 300 ml jogurta ( 3,2 mm )
 - 400 ml slatke pavlake
 - 2 kesice želatina
 - 1/2 bočice ekstrata od kivija
 
Glazura:
- 400 g kivija
 - 100 ml jabukovog soka
 - 12 kašika šećera
 - 1 puding od vanile
 
Priprema
      1. Kora: U dubljoj činiji sjediniti 
čokoladne pahuljice i mleveni keks. Sipati sok i izmešati, pa dodati 
omekšali margarin i rukom sjediniti sastojke. 
Uzeti kalup sa obručem (vel. 28) pa stranice i dno blago premazati 
uljem. Staviti sastojke sa keksom i rukama formirati koru. Ostaviti 
kalup u frižider, dok se sprema fil.
     
    
      2. Fil 1: Kivi oljuštiti i iseckati 
na sitne kockice. Staviti iseckani kivi u šerpicu, dodati šećer, ekstrat
 od kivija (da bi boja bila jača) i 100 ml soka, pa staviti da se kuva. 
U 50 ml soka rastvoriti puding. Kivi kuvati 5 minuta, pa dodati 
rastvoreni puding. Skuvati krem, ohladiti i premazati preko kore.
     
    
      3. Fil 2: Umutiti penasto žumanca sa
 šećerom, pa ih skuvati na pari. Ohladiti. U dubljoj posudi umutiti 
čvrsto slatku pavlaku. Dodati ohlađena žumanca (prethodno umućena 
mikserom, da postanu penasta) i jogurt, pa sve sjediniti. Sipati ekstrat
 od kivija i sjediniti mućenjem.
Želatin pripremiti prema uputstvu i dodati ga u umućeni krem. Sjediniti.
 
Tako pripremljeni krem sipati preko prvog fila. Ostaviti u frižider 2-3 
sata, pa staviti glazuru.
     
    
      4. Glazura: Oljušteni i iseckani 
kivi, zajedno sa šećerom staviti da se kuva. Od 100 ml soka odvojiti 
malo da se razmuti puding a ostatak sipati u šerpicu sa kivijem. Kuvati 
kivi 5 minuta, pa dodati rastvoreni puding. Skuvati krem. 
Šerpicu sa skuvanim filom staviti u veću posudu, sa hladnom vodom, i 
ohladiti, neprestano mešajući. Ohlađenu glazuru rasporediti preko drugog
 fila i kalup ostaviti u frižider, preko noći. 
Narednog dana skinite obruč od kalupa i uživajte u zaista odličnom 
desertu.
     
    



Коментари
Постави коментар