Kompot od višanja
Potrebno je:
- višnje
 - šećer
 - voda
 
Priprema
      1. Ovo je recept moje majke, po kome ja ostavljam kompot (od voća po želji) i prezadovoljna sam.
     
    
      2. Napuniti tegle, od 1 kg (mada su 
one od 750 g, ali svima nama je poznato da su to tegle od 1 kg) 
višnjama, tako da 3 cm do vrha ostane prazno. 
     
    
      3. Zatim u svaku teglu sipati vodu, 
do ruba. Vodu, iz tegle, presuti u veću, dublju, posudu i dodati šećer. Šećer ide 150
 g po tegli. Staviti vodu sa šećerom da provri. 
     
    
      4. Provreli sirup sipati, prvo, po 
jednu šoljicu u svaku teglu, pa zatim naliti do vrha. Patent zatvaračem 
dobro zatvoriti i poređati tegle u dublju, visoku posudu (najbolje u 
veliki lonac), u kojoj se na dno stavi jedna kuhinjska krpa.
     
    
      5. Tako poređane tegle naliti, 
mlakom, vodom, da voda prelije preko poklopca i poklopiti. Staviti na 
srednju temperaturu da provri. Kada provri, pustiti da vri pet minuta i 
skloniti lonac sa šporeta.
     
    
      6. Lonac, sa teglama, ostaviti dok 
se voda ne ohladi, najbolje ostaviti preko noći.
Hladne tegle izvaditi i ostaviti sa ostalom zimnicom. Kompot je bez 
hemijskih dodataka i može da traje do sledećih višanja (do naredne godine).



Коментари
Постави коментар