Kompot od višanja
Potrebno je:
- višnje
- šećer
- voda
Priprema
1. Ovo je recept moje majke, po kome ja ostavljam kompot (od voća po želji) i prezadovoljna sam.
2. Napuniti tegle, od 1 kg (mada su
one od 750 g, ali svima nama je poznato da su to tegle od 1 kg)
višnjama, tako da 3 cm do vrha ostane prazno.
3. Zatim u svaku teglu sipati vodu,
do ruba. Vodu, iz tegle, presuti u veću, dublju, posudu i dodati šećer. Šećer ide 150
g po tegli. Staviti vodu sa šećerom da provri.
4. Provreli sirup sipati, prvo, po
jednu šoljicu u svaku teglu, pa zatim naliti do vrha. Patent zatvaračem
dobro zatvoriti i poređati tegle u dublju, visoku posudu (najbolje u
veliki lonac), u kojoj se na dno stavi jedna kuhinjska krpa.
5. Tako poređane tegle naliti,
mlakom, vodom, da voda prelije preko poklopca i poklopiti. Staviti na
srednju temperaturu da provri. Kada provri, pustiti da vri pet minuta i
skloniti lonac sa šporeta.
6. Lonac, sa teglama, ostaviti dok
se voda ne ohladi, najbolje ostaviti preko noći.
Hladne tegle izvaditi i ostaviti sa ostalom zimnicom. Kompot je bez
hemijskih dodataka i može da traje do sledećih višanja (do naredne godine).
Коментари
Постави коментар