Salata sa tikvicama
Potrebno je:
- 800 g očišćenih tikvica
- 3 čena belog luka
- 1 limun (sok)
- ulje
- menta
- bosiljak
- so
- 1,5 l vode
- 3 kašičice soli
Priprema
1. Tikvoce oljuštiti i iseći na
pola, uzdužno. Zatim svaku polovinu, ponovo, preseći, uzdužno, na pola,
pa svaki deo iseći na 4 - 5 parčića.
2. U dublju šerpu sipati vodu,
dodati so i staviti da voda provri. U provrelu vodu ubaciti isečene
tikvice i ostaviti da se tikvice skuvaju.
3. Paziti da se tikvice ne
prekuvaju. Posle pet minuta probati viljuškom da li su kuvane. Kuvane
tikvice, rešetkastom kašikom, izvaditi u cetku i odmah staviti pod mlaz
hladne vode. Ispane tikvice, sa cetkom, ostaviti u frižider, dok se
sprema preliv.
4. Za preliv je potreban beli luk, bosiljak, nana, sok od limuna, ulje i so.
5. Iseckati sitno beli luk i
začinske trave. Staviti ih u dublju činiju. Dodati sok od limuna, 3-4
kašike ulja i so ( so dodati po ukusu ). Sve sjediniti.
6. Izvaditi tikvice iz frižidera,
prebaciti ih u činiju i preliti sa pripremljenim prelivom. Promešati,
probati da li treba još dosoliti ili dodati kiseline ( ja sam dodala još
malo sirćeta ) i ostaviti u frižider, da se, pre posluženja, dobro
ohladi.
Коментари
Постави коментар