Salata sa tikvicama
Potrebno je:
- 800 g očišćenih tikvica
 - 3 čena belog luka
 - 1 limun (sok)
 - ulje
 - menta
 - bosiljak
 - so
 - 1,5 l vode
 - 3 kašičice soli
 
Priprema
      1. Tikvoce oljuštiti i iseći na 
pola, uzdužno. Zatim svaku polovinu, ponovo, preseći, uzdužno, na pola, 
pa svaki deo iseći na 4 - 5 parčića.
     
    
      2. U dublju šerpu sipati vodu, 
dodati so i staviti da voda provri. U provrelu vodu ubaciti isečene 
tikvice i ostaviti da se tikvice skuvaju.
     
    
      3. Paziti da se tikvice ne 
prekuvaju. Posle pet minuta probati viljuškom da li su kuvane. Kuvane 
tikvice, rešetkastom kašikom, izvaditi u cetku i odmah staviti pod mlaz 
hladne vode. Ispane tikvice, sa cetkom, ostaviti u frižider, dok se 
sprema preliv.
     
    
      4. Za preliv je potreban beli luk, bosiljak, nana, sok od limuna, ulje i so.
     
    
      5. Iseckati sitno beli luk i 
začinske trave. Staviti ih u dublju činiju. Dodati sok od limuna, 3-4 
kašike ulja i so ( so dodati po ukusu ). Sve sjediniti.
     
    
      6. Izvaditi tikvice iz frižidera, 
prebaciti ih u činiju i preliti sa pripremljenim prelivom. Promešati, 
probati da li treba još dosoliti ili dodati kiseline ( ja sam dodala još
 malo sirćeta ) i ostaviti u frižider, da se, pre posluženja, dobro 
ohladi. 
     
    



Коментари
Постави коментар