Slavicine palačinke punjene zovinim cvetom
Testo za palačinke:
- 3 jajeta
- 500 ml mleka
- 250 ml mineralne vode
- 250 g brašna
- 2 kašike ulja
- na vrh noža soli
Smesa za pohovanje zove:
- 5 jajeta
- 100 g brašna
- 100 g prezli
I još:
- 30 cvetova zove
- med
- cimet
- kisela pavlaka
- pileća prsa
- kačkavalj
Priprema
1. Palačinke pripremiti na uobičajen
način, prema sastojcima koji su dati. U odgovarajuću posudu umutiti
jaja, za pohovanje zovinih cvetova, u drugu posudu staviti brašno, a u
treću prezle.
2. Cvetiće zove ostaviti sa drškom
da bi bilo lakše za spremanje, pa kada su ispohovani, drške iseći. Cvet
zove staviti u brašno, a po gornjoj strani posuti, rukom, brašno, ne
okretati cvet, zato što je suviše nežan, da se ne polomi. Provući ga,
zatim, kroz jaja i staviti u prezle, a po gornjoj strani posuti, rukom,
prezle. Pripremljene cvetove pržiti, u malo više zagrejanog ulja.
3. Ispržene cvetove izvaditi i staviti na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
4. Za slatku varijantu preko
palačinke staviti med, poređati cvetiće, posuti cimetom, uviti palačinku
i posluži. Mogu se koristiti sastojci koje volite - nutela, rum, šećer,
kokos, slatka pavlaka...
5. Za slanu varijantu - palačinku
premazati kiselom pavlakom, poređati pileća prsa, cvetove zove, posuti
izrendanim kačkavaljem i uviti palačinku. I ovde možete koristiti kečap,
origano...
Probajte, oduševiće vas ukus.
Коментари
Постави коментар