Šarene kiflice i suva pita sa višnjama
Šarene kiflice:
- 600 g brašna
- 200 ml ulja
- 200 ml mleka
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike kokosa
- 2 jaja
- 2 kašike šećera
- 1 kockica kvasca
- malo soli
Sirup:
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
Suva pita sa višnjama:
- 500 g tankih kora za baklavu
- 400 g mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 1 kg očišćenih višanja
- ulje
Priprema
1. U 200 ml mleka podići kvasac, sa 2
kašike šećera. U brašno dodati nadošli kvasac, ulje, malo soli i jaja.
Zamesiti testo. Testo podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao, a u
drugi deo kokos. Svaki deo podeliti na 6 loptica. Loptice (bele i
braon) razvući, otprilike da budu 20cm u prečniku, i stavljati na braon
testo belo testo, i obrnuto. Malo pritisnuti oklagijom, pa svaki krug
iseći na 16 delova. Uvijati kiflice. Poređati u pleh preko pek papira i
peći.
2. Sirup: Vodu sa šećerom i vanilinim šećerom staviti da proključa. Od momenta ključanja, kuvati 10 minuta.
3. Prohlađene kiflice provući kroz
prohlađeni sirup, dva puta, pa ih poređati u pleh i preliti ostatkom
sirupa. Ostaviti kiflice da upiju sirup, pa ih poslužiti.
4. Suva pita sa višnjama: Uzeti prvu
koru, raširiti, poprskati sa uljem, pa mešavinom mlevenih oraha i
šećera, zatim staviti drugu koru, ponoviti postupak i na kraju staviti
treću koru. Treću koru, takođe, poprskati uljem, kao i mešavinom oraha i
šećera i duž cele šire ivice gusto poređati višnje. Kore čvrsto umotati
u rolat i rolat staviti u podmazan pleh. Postupak ponavljati, dok ima
materijala. Ohlađene rolnice iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар