Slani rolati
Beli rolat:
- 8 belanaca
 - 4 kašike brašna
 - 2 kašike nemlevenog maka
 - 1 kašičica soli
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil za beli rolat:
- 350 g mrvljenog sira
 - 200 ml kisele pavlake
 - 1 kašičica origana
 - 150 g praške šunke (tanko sečene)
 - 4 tvrdo kuvana jaja
 
Žuti rolat:
- 8 žumanaca
 - 1 čaša jogurta
 - 1 čaša (od jogurta) brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica soli
 
Fil za žuti rolat:
- 350 g mrvljenog sira
 - 200 g krem sira
 - 200 g praške šunke (tanko sečene)
 - 4 kašike ajvara
 
Priprema
      1. Beli rolat: Umutiti belanca u 
čvrsti šam. Pomešati brašno, mak, pecivo i so, pa dodati umućenim 
belancima. Sjediniti mikserom (na najmanjoj brzini). Sipati u veći pleh,
 obložen pek papirom, i peći na 160 stepeni, u prethodno zagrejanoj 
rerni. Ispečeno testo, zajedno sa papirom, uviti u rolat i ostaviti da 
se ohladi.
     
    
      2. Fil za beli rolat: Umutiti sir i pavlaku viljuškom, pa dodati origano i sjediniti. Fil podeliti na dva dela.
     
    
      3. Ohlađeni rolat odviti, skloniti 
pek papir i premazati polovinom fila. Preko fila poređati tanko isečene 
listove šunke. Premazati drugom polovinom fila, pa preko poređati sitno 
iseckana jaja. Uviti u rolat, premazati kiselom pavlakom i ukrasiti po 
želji.
     
    
      4. Žuti rolat: Umutiti dobro 
žumanca, dok ne postanu kremasta masa. Dodati jogurt, brašno, pecivo i 
so. Sjediniti. Sipati u pleh, preko pek papira. Peći na 160 stepeni. 
Ispečeno testo, zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se 
ohladi. 
     
    
      5. Fil za žuti rolat: Sir izmešati 
sa krem sirom i umutiti viljuškom. Dodati ajvar i sjediniti. Ohlađeni 
rolat odmotati, skloniti papir, pa premazati pripremljenim filom. Sa obe
 strane rolata staviti u dva reda šunku uvijenu u rolnice, a po sredini 
poređati šunku isečenu na listiće. Uviti testo u rolat, premazati 
mešavinom kisele pavlake i majoneza, pa ukrasiti po želji. 
     
    



Коментари
Постави коментар