Čokolada, rum i višnje
Za koru:
- 4 jajeta
 - 4 kašike šećera
 - 4 kašike brašna
 - 2 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za prelivanje kore:
- 100 ml soka (od isceđenih višanja)
 - 100 g šećera
 - 100 ml ruma
 
Za fil:
- 100 g Menaž čokolade
 - 100 g krem sira
 - 130 g omekšalog putera
 - 200 g šećera u prahu
 - 50 g kakaoa
 - 180 g kisele pavlake (jedna čaša)
 
I još:
- 200 g čokoladnog šlag krema
 - 200 g očišćenih višanja
 
Priprema
      1. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, 
umutiti u čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i penasto 
umutiti. Pomešati brašno, kakao i pecivo, pa dodati u umućena jaja. 
Kašikom dobro sjediniti. Uzeti pleh, veličine 35x20 cm, dobro ga 
podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti. Sipati smesu i 
staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni 
kolač izvaditi iz rerne.
     
    
      2. Dok se kolač peče, u manju 
posudu, staviti sok od isceđenih višanja (ako nema tačno 100 ml, dodati 
vodu), šećer i rum, pa staviti na šporet da se šećer otopi i da tečnost 
provri.
     
    
      3. Vrelim sokom prelivati, kašikom, toplu koru. Ostaviti da se kora ohladi. 
     
    
      4. Na hladnu koru rasporediti višnje, prethodno isceđene.
     
    
      5. Fil: Čokoladu otopiti na pari i 
ohladiti. Omekšali puter staviti u vanglicu, dodati šećer u prahu i 
penasto umutiti. Dodati krem sir i sjediniti. Dodati kakao i čokoladu, 
pa penasto umutiti. Na kraju dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti.
     
    
      6. Premazati filom koru i ostaviti u frižider, na 15 minuta.
     
    
      7. Krem šlag umutiti prema uputstvu i premazati preko fila, pa ukrasiti po želji.
     
    
      8. Ostaviti da se krem i šlag stegnu, pa iseći i poslužiti.
     
    



Jako fina torta Verica! Sigurno je probam!
ОдговориИзбришиVeoma je ukusna. Sigurno će ti se dopasti.
ОдговориИзбриши