Mladi grašak sa svinjskim i junećim mesom
Potrebno je:
1/2 kg svinjskog mesa od plećke
300 g mlevenog junećeg mesa
2 srednje šargarepe
1 manji koren paškanata
1 veća glavica crnog luka
2 veća češnja belog luka
1 veći paradajz
1 veća paprika
3 srednja krompira
1/2 kg mladog graška
100 g kukuruza šećerca
30 g pirinča
2 vrhom pune kašike ajvara
suvi biljni začin, mleveni biber, voda i ulje
Priprema:
1. Svinjsko meso iseći na kocke. Paškanat, crni i beli luk sitno iseckati. Šargarepu i krompir očistiti i iseći na kockice. Paradajz oljuštiti a papriku očistiti od semenki i iseći ih na kockice. Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode.
2. U dublju posudu staviti ulje da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckano meso i dinstatiga uz povremeno dolivanje vrele vode, sve dok meso ne omekša. Zatim, ubaciti iseckani crni luk i nastaviti dinstanje sve dok luk ne postane staklast.
3. Dodati mleveno meso, grašak, kukuruz šećerac i paradajz. Promešati. Dodati i ostatak namirnica - šargarepu, paškanat, papriku, krompir, ajvar (ja sam dodala ljuti ajvar) i pirinač. Naliti sa jednim litrom vrele vode. Dobro promešati, poklopiti i na tihoj vatri krčkati jelo jedan sat (računajući vreme od momenta vrenja). Kada jelo provri posuti ga po ukusu suvim biljnim začinom i biberom.
4. Jelo ne treba zapržavati, jer će gustinu dobiti od krompira, pirinča i mlevenog mesa.
Коментари
Постави коментар