Pita sa domaćim korama
Za kore:
- 700 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 50 ml ulja
- 1/2 kesice suvog kvasca
- voda
Za fil:
- 500 g spanaća
- 1 kašičica soli
- 5 jaja
- 250 g sira
- 100 g kajmaka
- 150 ml jogurta (3,2 % m.m.)
Priprema
1. Zamesiti testo od brašna, soli,
ulja, suvog kvasca i vode. Testo treba da bude mekše. Podeliti ga odmah
na 9 delova i napraviti 9 jufkica.
2. Spanać očistiti, oprati i sitno
iseckati. Posoliti sa 1 kašičicom soli i ostaviti 5 minuta. Za to vreme
sjediniti sir i kajmak viljuškom, dodati jaja i sve sjediniti. Spanać
rukama iscediti od suvišne vode i dodati masi sa jajima Sipati jogurt i
sve izmešati.
3. Radnu površinu obilno posuti
brašnom, uzimati po jednu jufku i oklagijom razvijati koru. Voditi
računa da ima dosta brašna po kori i na radnoj površini, i kore se lako
razvijaju. Razvijenu koru poprskati uljem, staviti deo fila i urolati sa
jedne strane do pola kore, tako isto i sa suprotne strane.
4. Tepsiju dobro podmazati uljem i u
nju ređati kore u krug (ispadnu dve tepsije, vel. 28cm). Kada se tepsija napuni,
kore premazati uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Коментари
Постави коментар