Sarma od kiselog kupusa
Potrebno je:
- 700 g mešanog mlevenog mesa
- 500 g suvih svinjskih rebara
- 300 g suve slanine
- 50 g pirinča
- 2 kg kiselog kupusa
- 1 jaje
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašika brašna
- 2-3 lovorova lista
- 2 glavice crvenog luka
- 2-3 češnja belog luka
- ulje
- so
- biber
Priprema
1. Prvo pripremiti listove kupusa u
koje će da se uvijaju sarme. Pažljivo ih skidati sa glavice, vodeći
računa da se ne oštete. Odvojene listove ostaviti da stoje u hladnoj
vodi, pošto je pri kraju sezona kiselog kupusa, da voda izvuče suvišnu
so i kiselinu. Pre uvijanja sa svakog lista odseći zadebljanje i
ostaviti listove da se ocede.
2. Sitno iseckati crveni i beli luk i
propržiti ga na ulju. Zatim luku dodati meso i još malo pržiti. Kada se
meso isprži, pobiberiti ga, dodati pirinač i dobro izmešati. Skloniti
sa vatre i umešati jaje.
3. Na dno dublje šerpe u kojoj će se
ređati sarme staviti prvo one delove kiselog kupusa koji ne mogu da se
upotrebe za uvijanje. To se radi iz razloga da sarma ne zagori. Za
zavijanje koristiti listove srednje veličine (ako su mnogo široki
podeliti ih na pola, po ivici zadebljanja) i u svaki list staviti po
jednu kašiku nadeva, zamotati (prebace se malo ivice lista s jedne i sa
druge strane, i zavije se u rolat) i ređati sarme, kružno, jednu do
druge. Slaninu i suva rebra iseći na željene komade i složiti između
sarmi. Kada se poređaju sve sarme, dodati lovorov list, nekoliko zrna
bibera i pokriti sarmu preostalim listovima. Naliti hladnom vodom (voda
da bude 1/2 cm iznad sarmi) i kuvati na tihoj vatri tri sata, od
trenutka ključanja. Od ulja, brašna i aleve paprike napraviti zapršku,
skloniti listove kojima su bile sarme prekrivene, preliti zapršku preko
sarmi i sarme staviti u zagrejanu rernu 1/2 sata da se sarma zapeče.
Коментари
Постави коментар