Čokoladni kolač sa kafom i višnjama
Potrebno je:
- 300 g brašna
- 100 g maslaca
- 150 ml skuvane, jake, kafe
- 8 kašika kakaoa
- 200 g šećera
- 1 jaje
- 150 g voćnog jogurta (od višanja)
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g iseckane čokolade
- 300 g očišćenih višanja
Glazura:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 100 g mlečne čokolade
- 4 kašike šećera
- 8 kašika ulja
- 8 kašika mleka
- 80 ml pavlake za kuvanje
Priprema
1. U vanglicu staviti, omekšali,
maslac i šećer, pa penasto umutiti. Dodati jaje i sjediniti. Zatim
dodati skuvanu, ohlađenu, kafu i voćni jogurt. Umutiti.
2. Pomešati brašno, kakao i pecivo,
pa sipati u smesu sa kafom. Dobro umutiti. Na kraju ubaciti iseckanu
čokoladu i višnje (višnje prethodno posuti sa kašikom brašna i dobro
promešati). Drvenom varjačom dobro sjediniti sastojke.
3. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, pa dno
obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. U pripremljeni pleh
sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečeno testo (probati čačkalicom
da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru
prevrnuti na, odgovarajući, pleh i skiniti pek papir. Vratiti koru u
pleh, u kome se pekla, ali tako da donja kora sada bude na površini
(zato što je ravna, zbog glazure).
5. Glazura: U šerpicu staviti,
izlomljene, obe vrste čokolade, pa dodati šećer, ulje i mleko. Zagrevati
na tihoj temperaturi da se svi sastojci rastope i sjedine, uz povremeno
mešanje. Kada su se sastojci otopili i sjedinili, energično mešati da
bi glazura postala sjajna. Ubaciti pavlaku za kuvanje, promešati još
minut, dva pa skloniti sa šporeta.
6. Pečeno testo izbozkati viljuškom,
po celoj površini, pa (prvo) kašikom preliti celi kolač. Ostatak
glazure preliti preko kolača i ostaviti da se glazura stegne. Iseći
kolač na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар