Čokoladni kolač sa kafom i višnjama
Potrebno je:
- 300 g brašna
 - 100 g maslaca
 - 150 ml skuvane, jake, kafe
 - 8 kašika kakaoa
 - 200 g šećera
 - 1 jaje
 - 150 g voćnog jogurta (od višanja)
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 100 g iseckane čokolade
 - 300 g očišćenih višanja
 
Glazura:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
 - 100 g mlečne čokolade
 - 4 kašike šećera
 - 8 kašika ulja
 - 8 kašika mleka
 - 80 ml pavlake za kuvanje
 
Priprema
      1. U vanglicu staviti, omekšali, 
maslac i šećer, pa penasto umutiti. Dodati  jaje i sjediniti. Zatim 
dodati skuvanu, ohlađenu, kafu i voćni jogurt. Umutiti. 
     
    
      2. Pomešati brašno, kakao i pecivo, 
pa sipati u smesu sa kafom. Dobro umutiti. Na kraju ubaciti iseckanu 
čokoladu i višnje (višnje prethodno posuti sa kašikom brašna i dobro 
promešati). Drvenom varjačom dobro sjediniti sastojke.
     
    
      3. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, pa dno 
obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. U pripremljeni pleh 
sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. 
     
    
      4. Pečeno testo (probati čačkalicom 
da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru 
prevrnuti na, odgovarajući, pleh i skiniti pek papir. Vratiti koru u 
pleh, u kome se pekla, ali tako da donja kora sada bude na površini 
(zato što je ravna, zbog glazure).
     
    
      5. Glazura: U šerpicu staviti, 
izlomljene, obe vrste čokolade, pa dodati šećer, ulje i mleko. Zagrevati
 na tihoj temperaturi da se svi sastojci rastope i sjedine, uz povremeno
 mešanje. Kada su se sastojci otopili i sjedinili, energično mešati da 
bi glazura postala sjajna. Ubaciti pavlaku za kuvanje, promešati još 
minut, dva pa skloniti sa šporeta.
     
    
      6. Pečeno testo izbozkati viljuškom,
 po celoj površini, pa (prvo) kašikom preliti celi kolač. Ostatak 
glazure preliti preko kolača i ostaviti da se glazura stegne. Iseći 
kolač na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар