Kolač sa pšenicom
Potrebno je:
- 1/2 kg pšenice
- 300 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 400 g keksa pti-ber
- 200 g mlevenog lešnika
- 100 g suvog grožđa
- 500 ml slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
Priprema
1. Skuvati pšenicu, ocediti je i
posuti sa šećerom i cimetom. Dobro promešati, pa posudu sa pšenicom
poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći u frižideru.
2. Narednog dana, rešetkastom kašikom, izvaditi pšenicu, iz suda sa šećerom i staviti je u dublju vanglicu.
3. Keks staviti u veću kesu, pa ga
oklagijom izmrviti (da bi ostali i parčići keksa). Lešnike staviti u
rernu, dok ne zamirišu, izvaditi ih, skinuti ljuspicu i iseckati. Belu
čokoladu rastopiti na pari. Suvo grožđe potopiti u rum, da odstoji 10-ak
minuta, pa ga procediti.
4. Sve navedene sastojke ubaciti u pšenicu i promešati. Odvojiti 200 g smese sa pšenicom na stranu.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti
šlag. Odvojiti jednu trećinu, umućene, pavlake a ostatak ubaciti u smesu
sa pšenicom. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.
6. Pleh, vel. 20x30cm, podmazati
uljem, pa sipati smesu sa pšenicom. Kašikom dobro utisnuti i poravnati,
da bude svuda ravnomerno raspoređena.
7. Odvojenu pavlaku pomešati sa 200 g izdvojene pšenice, pa premazati površinu kolača.
8. Ostaviti u frižider da se stegne, iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар