Domaći hleb sa jogurtom
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša (od jogurta) mleka
- 1/2 čaše ulja
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1,5 kašičica soli
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati
kašičicu šećera, so, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i
ostaviti ga da naraste.
2. Naraslo testo premesiti, pa
ostaviti da još jedanput naraste. Kada je testo i drugi put naraslo
prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu površinu, formirati oblik po želji i
staviti ga u podmazanu posudu za pečenje (ja sam dublju šerpu premazala
puterom a na dno stavila pek papir).
3. Hleb u posudi ostaviti da
naraste, pa ga premazati mešavinom ulja i, malo, vode. Zarezati testo na
par mesta i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180
stepeni.
4. Pečeni hleb izvaditi (probati
čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se ohladi. Ne pokrivati ga
krpom, da bi korica bila hrskava. Ko voli mekanu koricu neka pokrije
hleb, čim se izvadi iz rerne.
Коментари
Постави коментар